Osem nasvetov za načrtovanje in izvedbo projekta nakup odsesovalne naprave

Zdravje

Koristno, Novice

Comments are off

February 5, 2021

Namestitev sistema za zbiranje oz. odsesavanje prahu (naj bo to kompleksen sistem ali preprost manjši sesalnik) ponuja proizvodnemu obratu številne prednosti. Te vključujejo tudi večjo proizvodno učinkovitost in na splošno čistejše in varnejše delovno okolje za zaposlene. Glede na pozitivne učinke, ki jih zagotavlja kakovosten centralni sistem za odsesovanje, bi bilo idealno, če bi lahko njegova namestitev potekala brez zapletov. Tako bi bil nakup odsesovalne naprave uspešen in bi sistem lahko pričel hitro zagotavljati omenjene prednosti.

Takoj, ko je proračun izdan in finančni kapital odobren, pa je treba razmisliti o nekaj ključnih elementih. Predvsem o takih, s katerimi bi nakup odsesovalne naprave povečal možnosti za nemoten potek projekta.

odsesovalne-naprave
Na trgu obstajajo številni sistemi za odsesovanje, zato naj bo nakup odsesovalne naprave premišljen in organiziran.

Upoštevajte naslednjih osem nasvetov (1), s katerimi boste zagotovili, da bo izbrana odsesovalna naprava s pravočasno dobavo in namestitvijo zagotovila učinkovito delovanje.

1. Zagotovite, da opredelitve projekta ostanejo enake, kot so bile zavedene na ponudbi ob prejetju predračuna

Velikokrat ponudba, ki je bil prvotno predložena, morda ne odraža več trenutnih zahtev projekta. Določene spremembe alinej v ponudbi – vključno z majhnimi spremembami – lahko zelo močno vplivajo na delovanje sistema.

Na primer: Zaradi manjše spremembe lokacije odsesovalnega sistema bodo morda potrebne spremembe postavitve kanala. To pomeni, da je treba preveriti izračune kanalskih sistemov, da zagotovite, da bo izbira ventilatorja še vedno ustrezna. Druge spremembe bi lahko vključevale: povečanje ali zmanjšanje potreb po količini zraka v sistemu zaradi dodanih ali spremenjenih postavitev proizvodnje na tleh.

V današnjih časih industrije oz. tovarne pogosto prilagajajo procese ali spreminjajo materiale, s katerimi delajo, ali pa se stopnja njihove proizvodnje spreminja. Vsak od teh dogodkov spremeni količino prahu, ki ga morajo obdelati zbiralni sistemi. Poleg tega so kritični pregledi potencialnih nevarnosti za zbrane materiale. Številni materiali lahko zahtevajo premislek o lokaciji zbiralnika ali možnih strategijah za ublažitev nevarnosti. Te je pogosto lažje obravnavati, preden naročite opremo. Za materiale, ki jih zbirate oz. generirate, bodo morda potrebne tudi naprave za nadzor postopka ali funkcije sistema za ravnanje z materiali, ki jih je treba dodati v zbiralnik. Te spremembe lahko zahtevajo tudi prilagoditve pripomočkov, ki so na voljo v sistemu odsesovanja.

racun
Vedno pazite, da pogoji, ob katerih ste prejeli predračun oz. ponudbo, ostanejo isti. Najmanjša sprmemeba lahko ogrozi celoten projekt.

Ne glede na to, kako nepomembne so spremembe na prvi pogled, naj še pred dokončnim naročilom vaše projektne zahteve pregleda strokovnjaka za odsesovanje. Dobavitelj lahko pomaga potrditi prvotno izbran industrijski sesalec, ki ustreza trenutnim potrebam in obsegu projekta. Če originalna oprema za odsesovanje ne more izpolniti trenutnih potreb, lahko dobavitelj pomaga raziskati možnosti za popravek zahtev.

2. Zagotovite, da ima vaše podjetje za nakup odsesovalne naprave uveljavljene standardne zahteve za komponente

Standardni sestavni deli vključujejo vse od motorjev in menjalnikov, vrtljivih ventilov zračne zapore ali električnih elementov, kot so zaganjalniki motorjev in PLC-ji. Če je vaše podjetje standardiziralo sklop komponent glede na vaše predhodne uspehe z njimi, o tem obvestite ponudnika sistema za zbiranje prahu. Vključitev vaših uveljavljenih komponent v nov sistem za zbiranje prahu olajša vaše osebje izvajanje vzdrževanja predmetov in poveča njihovo zaupanje v celoten sistem.

3. Razmislite o vključitvi virov, ki so neodvisni od izvajalca/proizvajalca projektiranja oz. namestitve

Izvajalci projektiranja oz. implementacije včasih zagotavljajo prostorske načrte, ne da bi upoštevali ključna načela in prakse industrijskega prezračevanja. Na primer, pomen pravilne namestitve dovodnih in izstopnih kanalov na centralni sesalni sistem je dobaviteljem kakovostnih odsesovalnih naprav povsem jasen in logičen. Pa vendar izkušnje kažejo, da inženirskemu podjetju, ki je tukaj v slogi projektanta, morda niso očitni.

nacrt-namestitve
Shema načrta je lahko nekomu smiselna, drugemu pa ne. Zato vedno pazite, da premislite in zajamete vse komponente.

Če želite zagotoviti splošno zmogljivost sistema, v temeljit pregled osnutkov svojega projekta vključite dobro poučenega dobavitelja odsesovalnih naprav, skupaj z izvajalcem ali inženirskim podjetjem. Dobavitelj sesalnega sistema bi moral biti sposoben dati priporočila o dobrih praksah industrijskega prezračevanja na podlagi svojih izkušenj s sistemi za zbiranje prahu. Ne samo osnove, dober dobavitelj bi moral ponuditi tudi priporočila o podrobnejših prilagoditvah kanalov ali zasnove pokrova. To bi vsekakor lahko izboljšalo splošno delovanje sistema. Nakup odsesovalne naprave na podlagi takšnih priporočil predstavlja spremembe, ki so na papirju veliko cenejše kot kasnejša optimizacija sistema, ko je že nameščen.

Nikoli ne pozabite, da bo dobra zasnova dovodnega in izstopnega kanala izboljšala dolgoročno delovanje odsesovalne naprave s povečanjem življenjske dobe filtra in zmanjšanjem zahtev za vzdrževanje filtra.

Preberite še: Zakaj je čist zrak v industriji danes tako pomemben oz. nujen

4. Organizirajte uvodni sestanek z vsemi vključenimi stranmi/izvajalci

Če želite zagotoviti, da so vključene vse zainteresirane strani in razumeti obseg projekta, povabite vse naenkrat na uvodni sestanek. Vključitev upravljavcev obratov ter proizvodnega in / ali vzdrževalnega osebja omogoča, da izrazijo svoje pomisleke. V kolikor jih ne bodo, bodo morali živeti z nepravilnostmi, ki bi jih lahko imela naprava v njihovem objektu. Ta korak lahko pogosto zmanjša ali odpravi nekaj izpadov. Udeležba na sestanku bi morala biti obvezna za inženirsko podjetje, ki nadzira projekt, in zunanje izvajalce ter ponudnike opreme, vključno s strokovnjakom za industrijsko odsesovanje. S tem bi zagotovili učinkovito nadaljnjo komunikacijo med stranmi v celotnem projektu.

inzenirja
Pomembno je vključiti vse vpletene, ki bodo sodelovali pri izbiri in namestitvi.

5. Ne glede na to, ali je oprema sestavljena po meri ali konfigurirana vnaprej, naj proizvajalec vnaprej sestavi elemente v njihovi tovarni

Če vaš projekt nakup odsesovalne naprave vključuje posebno opremo oz. sestavne dele po meri, pri oddaji naročila prosite proizvajalca, da predhodno sestavi ključne elemente v njihovi tovarni. Tao se boste prepričali, ali so primerni. Če imate že vnaprej prikazane sestavljene dele sistema, lahko odpravite številne pomisleke glede montaže. To vam bo omogočilo lažjo namestitev. Nekatere izzive prilagajanja lahko zmanjšate, če sodelujete s proizvajalci, ki svoje izdelke izdelujejo sami in ne prek podizvajalcev.

6. Med namestitvijo sistema v vašo industrijo naj bodo prisotni predstavniki izvajalcev/proizvajalcev

Poskrbite za prisotnost predstavnikov vseh dobaviteljev opreme na kraju v času, ko so njihovi izdelki v montaži in namestitvi.

Primer: usposobljeni predstavnik odsesovalne naprave lahko hitro odpravi zmedo z razjasnitvijo skic sestavljanja sistema ali navodili za montažo. Kasneje pa lahko vzpostavi stik z osebjem tovarne, če so potrebne kakršne koli podrobne razlage, na primer identifikacija delov za pravilno namestitev. Odgovorijo lahko tudi na vprašanja, kako poenostaviti namestitev.

7. Razmislite o naročilu nadomestnih delov za uporabo med namestitvijo

Večina izvajalcev je zelo previdna pri namestitvi odsesovalnih sistemov, vendar obstaja nevarnost, da bi se komponente med namestitvijo podrle, polomile oz. na kakršen koli način poškodovale.

  • Nekatere elemente je mogoče popraviti na kraju samem,
  • določene bo morda treba zamenjati,
  • deli, kot so razni ventili ali filtri, pa morda niso na zalogi.

Standardne izdelke je običajno mogoče hitro poslati na mesto namestitve, posebni sestavni deli pa imajo lahko dolge dobavne roke. V tem primeruje najbolje, da rezervne dele naročite vnaprej in s tem zmanjšate tveganje zamud pri projektu.

rezervni-deli
Razmislite o nabavi rezervnih delov, ki jih boste kasneje potrebovali za vaš sistem.

8. Poskrbite, da dobavitelji opreme nudijo tako pomoč pri namestitvi kot tudi usposabljanje za uporabo sistema

Ko je vsa mehanska in električna oprema nameščena in so izvajalci v zaključni fazi zagona sistema, je čas, da spet pokličete strokovnjaka za odsesovanje za dodatno pomoč pri zagonu. Če imate ta vir na mestu, zagotavlja, da postopek zagona zbiralnika vključuje podporo za odpravljanje težav. Ko sistem deluje, lahko strokovnjaki sistem pregledajo, izmerijo zračni pretok in preverijo statični tlak. Pri tem sistem pogosto prilagodijo tako, da zagotovijo usklajenost načrtovanih parametrov pretoka zraka. Prav tako lahko preverijo celotno delovanje sistema za čiščenje filtrov in po uspešnem zagonu zbiralnika prahu lahko strokovnjak za zbiralce osebju v obratu ponudi usposabljanje za operaterja in vzdrževanje.

nederman-sistem-za-odsesovanje
Primer nameščenega večjega odsesovalnega sistema Nederman.

Sistemi za odsesovanje prahu zahtevajo tesno vključitev v proizvodne procese in pogosto zahtevajo

  • spremembe proizvodne opreme,
  • preusmeritev obratov, kot so elektrika in stisnjen zrak, in
  • seveda namestitev nove kapitalske opreme.

Potencial za zamude in izzive tudi pri srednje velikih projektih je lahko ogromen, vendar vam lahko proaktivno načrtovanje in zgornji nasveti pomagajo zmanjšati ali odpraviti številne zamude in izzive. Te lahko prinese nakup odsesovalne naprave in namestitev le-tega sistema v vašem objektu. Vaša naložba v prednji del katerega koli projekta pomaga zagotoviti njegov končni uspeh.

VIR (1) DONALDSON