Zakaj je čist zrak v industriji danes tako pomemben oz. nujen

Zdravje

Koristno

Comments are off

December 24, 2020

Slaba kakovost zraka oz. krajše, slab zrak. To je izraz, ob katerem si predstavljamo preobremenjene avtoceste, mesta, polna smoga, in dimnike, iz katerih se vali gost dim. Torej takšno okolje, ki bi se mu najverjetneje želeli izogniti ali se pred njim zaščititi. Toda slaba kakovost zraka je lahko resen problem tudi v zaprtih prostorih. V številnih tovarnah, delavnicah in drugih industrijskih obratih delci iz prahu in / ali hlapov predstavljajo nevarnost za osebje in celoten proizvodni proces. Vendar obstajajo številne odsesovalne naprave – pametni, enostavni in učinkoviti načini za preprečevanje teh nevarnosti. Hkrati pa zagotavljajo, da se čist zrak v industriji nahaja tudi v zahtevnih objektih in okoljih.

dim-iz-tovarne
Dim in prah iz tovarn je danes vse večji globalni problem.

V nadaljevanju preberite, kako in s čim rešiti problem.

Slaba kakovost zraka je glavna nevarnost za zdravje ljudi

Približno devet od desetih ljudi po vsem svetu živi na območjih, kjer koncentracija delcev, ki so nato sestavljeni še iz manjših drobnih delcev, ki se prenašajo po zraku, presega zdravstvene smernice WHO (Svetovna zdravstvena organizacija). Problem onesnaženosti zraka je v resnici tako pomemben, da so ga zaradi negativnih zdravstvenih posledic in obsega poimenovali “novi tobak”. WHO ocenjuje, da izpostavljenost tem delcem vsako leto povzroči približno 7 milijonov smrtnih primerov, večinoma v obliki bolezni, kot so pljučni rak, možganska kap, bolezni srca in okužbe dihal, kot je pljučnica.

Čist zrak v industriji je nuja in ne razkošje

Ko govorimo o pomembnih stvareh v življenju, v resnici ni veliko bolj pomembnega kot dihati čist zrak. Vsi vemo, da je čist zrak glavni pogoj za zdravo življenje in zdravo okolje, zakaj bi torej od zraka, ki ga dihamo pri delu, pričakovali – ali zahtevali – kaj manj?

K sreči so se industrijski standardi na področju varstva zdravja in varnosti na delovnem mestu v zadnjih desetletjih znatno izboljšali, kar vpliva na vse procese. Od nadzora nad emisijami in gospodinjskih praks do kajenja v zaprtih prostorih. Učinki so številni in jasni, saj čisti in varni delovni pogoji vodijo do bolj zdrave delovne sile, manj vzdrževanja, večje produktivnosti in višje kakovosti izdelkov. Čist zrak v industriji omogoča tudi boljše in lažje delovne pogoje za usposobljeno osebje.

avto-delavnica
V avtodelavnicah delavci lahko vdihnejo ogromno škodljivih plinov.

 

Kako in kje na delovnem mestu nastajajo delci?

Številni običajni industrijski procesi – med njimi mletje, rezkanje, rezanje, strjevanje, struženje, spajkanje in varjenje – ustvarjajo prah ter / ali aerosole, kot so hlapi, megla in dim. Ti delci se zlahka prenašajo po zraku, lahko hitro potujejo in se tako lahko vdihnejo. Prav tako se lahko hitro razširijo po tovarni ali delavnici, sčasoma se usedejo na površine in znotraj opreme, prezračevalnih kanalov, opreme in oblačil.

Prah in dim lahko nastaneta v praktično vseh delovnih okoljih. Posledice izpostavljenosti so različne, vendar je izpostavljenost sama po sebi vedno nezdrava. Nekaj primerov okolij, v katerih lahko pride do izpostavljenosti prahu in dimom:

  • Proizvodnja (spajkanje in varjenje)
  • Popravilo vozil (brušenje in barvanje avtomobilov, izpušni plini)
  • Pekarne (moka in druge sestavine)
  • Šolske in univerzitetne delavnice (uporaba strojev za obdelavo lesa, varjenje in litje kovin)
  • Kozmetični saloni (uporaba topil in prašnih rokavic iz lateksa)
lesna-industrija
Lesna industrija – vir nevarnega dima.

Kateri so nekateri pogosti vplivi izpostavljenosti prahu ali dimom na zdravje?

To je odvisno od vrste in stopnje izpostavljenosti. Zaposleni v industrijskih pekarnah, mešalnicah barv in tisti, ki vdihujejo delce v elektronski industriji, so primeri delavcev, ki so dovzetni za poklicno astmo; kot pri vdihavanju tekočin za obdelavo kovin v zraku med upravljanjem CNC strojev. Poklicni alveolitis je znano tveganje v živilsko-predelovalni industriji, in tisti, ki delajo z mineralnim prahom, tvegajo, da se okužijo z različnimi vrstami pnevmokonioze (azbestoza iz azbesta, silikoza iz kremena, na primer). Delavec, ki mu je npr. inverterski varilni aparat glavno orodje, lahko zboli pljučnim rakom in kronično obstruktivno pljučno boleznijo, ki jo povzročajo snovi, ki jih najdemo v varilnih hlapih, kot sta nikelj in krom.

Digitalna tehnologija in učinkovita oprema za odsesovanje prispevata k ustvarjanju in vzdrževanju čistega zraka

Podjetja se želijo osredotočiti na proizvodnjo in svojo osnovno dejavnost. Čist zrak v industriji je koncept, ki ga redko obvladajo, saj niso strokovnjaki za filtre, odsesovalno opremo ali druge izdelke s čistim zrakom. Malo je takih, ki lahko rečejo, da točno vejo, kako deluje npr. sodoben centralni sesalni sistem. In s pravimi rešitvami, ki so danes na voljo na trgu, jim niti ni treba.

Pregledi filtrov za delce so običajno redki, saj je dostop do teh filtrov dolgotrajen in fizično težaven. A digitalna tehnologija prestavlja potrebe po rednih fizičnih pregledih filtrov v preteklost. Vzpostavljen sistem za nadzor učinkovitosti filtrov omogoča enostavno in priročno sprejemanje podatkov o vaših filtrih. Programska oprema sistema vam zagotavlja podatke in jih analizira, olajša načrtovanje vzdrževanja in vam pomaga prepoznati morebitne težave. Nedermanov prispevek na tem področju se imenuje Nederman Insight. (1)

Učinkovita odsesovalna oprema za prah in dime se bistveno razlikuje v delovnih okoljih, kjer se nevarni delci zlahka tvorijo in širijo, na primer brušenje ali varjenje. Tehnologija zajemanja virov pomeni, da je mogoče te delce zbirati tam, kjer in ko se pojavijo. To je mogoče storiti na več načinov, odvisno od uporabe: na primer odsesovanje na gorilniku, odsesovalne roke, industrijski sesalniki …

Evalar-odsesovalni-sistem
Case study ruskega Evalarja, kjer se je izkazalo, da učinkovit odsesovalni sistem zmanjša nevarna tveganja. VIR (2)

Kombinacija strožjih predpisov in prerazvrstitve snovi je razvoj, ki se bo verjetno nadaljeval

Številni primeri azbestoze, silikoze in pljučnega raka so posledica velikega pomanjkanja znanja o prahu in dima v preteklosti, pa tudi slabe delovne prakse tistega časa. Kar je bilo nekoč povsem sprejemljivo, je zdaj prepovedano; razvoj, ki se bo verjetno nadaljeval z vse strožjimi predpisi o izpostavljenosti prahu in dimom v prihodnosti. Snovi in postopki, ki so nekoč veljali za nerakotvorne, so bili od takrat klasificirani kot rakotvorni. Nedavna prerazvrstitev dima iz varjenega jekla iz mehkega jekla, ki jo je izvedel izvršni direktor Združenega kraljestva za zdravje in varnost (HSE), kaže na pomemben postopek ponovne ocene teh snovi in nevarnosti, ki jih predstavljajo – tudi v majhnih količinah.

Prihodnja zakonodaja bo verjetno še dodatno znižala mejne vrednosti izpostavljenosti prahu in dimom

Ker se bo znanje o snoveh in njihov vpliv na zdravje sčasoma le še povečevalo, lahko pričakujemo postopno zaostrovanje meja izpostavljenosti. Vzemimo za primer mangan, snov, ki jo najdemo v varilnih hlapih. Ugotovljeno je bilo, da mangan škoduje živčnemu sistemu, ponavljajoča se velika izpostavljenost pa lahko celo povzroči stanje, znano kot “manganizem”, s simptomi, podobnimi parkinsonovi bolezni. Trenutna omejitev izpostavljenosti manganu na delovnem mestu je 0,5 miligrama na m3 (v osemurnem povprečju). Vendar je Evropska unija predlagala, da se meja izpostavljenosti zmanjša na 0,2 miligrama na m3. Obstajal bo tudi dodaten, poseben standard za vdihljive delce: 0,05 miligrama na m3. (3)

dim-v-zraku

Pet načinov ocenjevanja izpostavljenosti prahu in dima na delovnem mestu

Vrednotenje hierarhije nadzora je dober prvi korak pri ugotavljanju, kako lahko podjetje deluje pri zmanjševanju izpostavljenosti prahu in dimom. Spodaj je seznam dejavnikov, ki jih je treba upoštevati pri pojmu čist zrak v industriji:

  1. Odprava: Ali je nevarnost mogoče odpraviti?
  2. Zamenjava: Ali je nevarnost mogoče zamenjati za kaj manj škodljivega?
  3. Inženirski nadzor: Čeprav nevarnosti ne bodo odpravljene, bodo v manjšem stiku z upravljavcem postopka.
  4. Upravni nadzor: Ali lahko novi / drugačni postopki zmanjšajo stik delavcev z nevarnimi snovmi?
  5. Osebna zaščitna oprema: Vredno je upoštevati, čeprav običajno ni posebno učinkovit ukrep.

Kako sodobni odsesovalni sistemi delujejo pri odstranjevanju prahu in dima?

Da bi omejili izpostavljenost delavcev škodljivemu prahu in dimom v zraku in poskrbeli za čist zrak v industriji,so številne rešitve za odsesovanje danes zasnovane tako, da zajamejo čim več teh onesnaževalcev prav pri viru. Kar zadeva filtracijske raztopine, so izdelane tako, da zmanjšajo emisije. Lokalno odsesovanje izpušnih plinov je običajna in lahko uporabna rešitev, ne glede na to, ali gre za kompleksen centralni sesalni sistem, odsesavanje z orodjem ali gorilnikom z visokim vakuumom, odsesovalno roko, mobilnimi sistemom … Obstajajo tudi sekundarne rešitve za čiščenje prostorov, s katerimi lahko odpravimo tako imenovane ubežne emisije. Spremenljivke na delovnem mestu, kot so vrata, ki se odpirajo in zapirajo, pomenijo, da se ne glede na učinkovitost rešitve zajemanje pri viru lahko nekatere ubežne emisije še vedno izognejo zajetju pri viru.

Predvidena finančna rast trga industrijskega odsesovanja. VIR (4)

Čist zrak v industriji – ideja, ki se morda ne zdi revolucionarna, vendar bi lahko bila

Uporaba pametnih filtrov in visoko učinkovite odsesovalne opreme poskrbi, da je čist zrak industrijska norma, kakršna bi morala biti. To pa pomeni izboljšano varnost na delovnem mestu, prispevanje k trajnostnemu okolju in zagotavljanje skladnosti vašega podjetja s sodobno zakonodajo.

Pospešen razvoj izdelkov, nenazadnje tudi zaradi industrije 4.0 in digitalne tehnologije, bo v prihodnosti še bolj učinkovito filtriranje zraka. Pričakujemo lahko tudi, da se bodo rešitve za čisti zrak v industriji razširile od posameznih aplikacij do obsežnih servisnih paketov, kjer bi lahko vse zadeve, povezane s kakovostjo zraka, emisijami in onesnaževanjem, obvladovali z obsežno rešitvijo za celo tovarno, delavnico ali proizvodni obrat. Koncept kakovosti industrijskega zraka se bo kmalu bistveno spremenil in trenutno smo šele na začetku tega razvoja.

VIR (1) Zakaj potreba po čistem zraku

VIR (2) Case study Evalar

VIR (3) Nevarnosti dima in hlapov

VIR (4) Global Market Insights