Kako izbrati pravi prenosni stolček za hranjenje

Zdravje

Koristno, Novice

Comments are off

July 25, 2023

Čas dopustov je v polnem razmahu in restavracije tako na obali kot po drugih turističnih območjih. In že tako obremenjeni turistični delavci si res ne potrebujejo dodatnih neprijetnosti. Vam in njim, lahko pomagate, če na dopust, izlet ali  samo k nedeljskemu kosilu v bližnjo restavracijo s sabo vzamete prenosni stolček za hranjenje.

Prenosni stolček za hranjenje montiran na mizo
Stolček z montažuo na mizo ima prednosti, a tudi slabosti. Predvsem je težava v tem, da ne pašejo na vse mize.

Ko smo zadnjič sami z družino na dopustu v polni lokalni gostilni sproščeno uživali ob kosilu se nam je prav smilila podobna družina, ki ni uspela dobiti enega izmed parih stolčkov, ki jih je imel gostinec. Saj ga tudi mi nismo, a smo prišli pripravljeni. Ko smo izvedeli, da stolčkov ni več smo skočili v avto po prenosni stolček za hranjenje, ki ga imamo vedno s sabo. Problem rešen.

Medtem ko sem opazoval nesrečno družino in koliko dela je imela med kosilom me je prešinila misel… kaj pa če naš stolček ne bi mogli namestiti na ta stol. Na srečo temu ni bilo tako, a vseeno mi ni dalo miru in sem malce začel razmišljati o tem.

Kakšen naj bo prenosni stolček za hranjenje, da je univerzalen

Ko smo sami iskali prenosni stolček smo ugotovili, da obstajata dva tipa.

  • Tak, ki se pritrdi na mizo in
  • Tak, ki se pritrdi na stol.

Na začetku se nam je zdela prva varianta bolj všeč in priročna, saj otrok sedi neposredno ob mizi in na pravi višini. Tudi zložen je zelo majhnih dimenzij in zato prenosljiv. AS težava nastopi, ko smo se poglobili v montažo takega stolčka. Potrebna je ustrezna debelina mize, ne sme imeti deske spodaj, ne sme biti iz stekla, ne sme… Omejitev se nam je zdelo preveč in zato smo ga črtali iz seznama.

Druga varianta, ki pa se pritrdi na stol nas najprej ni prepričala. Kako je s stabilnostjo. Na kakšen stol se ga lahko namesti. Itd. A bolj ko smo se poglobili v lastnosti, bolj smo bili prepričani v izbiro.

Če nam je na začetku povzročala strah možnost prevrnitve stola skupaj z našim malčkom smo kasneje spoznali, da je stol na katerega je pritrjen prenosni stolček za hranjenje praktično enako stabilen kot ko na njemu sedimo sami. Med uporabo nas ni več strah tega. Je pa res, da stolček vedno zelo pazljivo in trdno pritrdimo na stol.

Smo pa tudi sami ob uporabi bolj začeli opazovati druge starše in kaj oni uporabljajo. Ugotovili smo, da se najbolj poslužujejo lesenih stolčkov, če so ti na voljo v restavraciji. Druga najbolj pogosta oblika pa je stolček, kot ga imamo mi, ki se pritrdi na stol. Če bi mene vprašali kateri prenosni stolček za hranjenje je univerzalen bi zagotovo pokazal tega.

Kako pa vem, da je tak, univerzalni, prenosni stolček ustrezen

Prenosni stolček, ki je nameščen na stol
Naqjbolj univerzalen potovalni stolček je tak, ki se ga namesti na stol

Na EU tržišču morajo izdelki ustrezati določenim varnostnim normativom, da se jih lahko sprosti na trg. Pri otroških stolčkih za hranjenje je to standard EN-16620. Če proizvajalec sploh želi dati izdelek na trg mora biti skladen s tem standardom.

Preverite ali je prenosni stolček skladen s standardom EN-16620 in če je potem je stolček ustrezen za uporabo! Tu pa so preverjali še kam se odpravite po stolček za hranjenje.

Na EU tržišču imamo tudi vzpostavljeno mrežo za obveščanje ostalih članic o nevarnih izdelkih. Vse članice redno izvajajo teste otroške opreme in preverjajo prijave uporabnikov. Če se slučajno zgodi, da na švedskem v laboratoriju ugotovijo, da določen izdelek ni varen se takoj izvede odpoklic izdelkov po celotnem ozemlju članic EU. Ali pa če pride do kakšnih nepredvidenih okoliščin, npr. padca, ki so posledica napake pri zasnovi ali izdelavi izdelka se enako izvede odpoklic izdelka iz celotnega tržišča EU.

Tako ste lahko prepričani, da boste prejeli ustrezen stolčke, če ga kupite pri preverjenem prodajalcu. Če pa se odločite še za preverjeno blagovno znamko (večina takih izhaja iz zahodne evrope) pa ste lahko sploh mirni.

Še nekaj podobni člankov na isto temo:
Kakšen stolček za hranjenje je najboljši?
Kako namestiti prenosni stolček za hranjenje?