Kakšni stolčki za hranjenje so najboljši?

Zdravje

Koristno, Novice

Comments are off

April 5, 2023

Na to temo je bilo povedanih že veliko besed in prav tako prelito veliko digitalnega črnila, a pri brskanju po spletu enoznačnega odgovora nismo našli. Na tržišču najdete mnogo različnih stolov za hranjenje in tudi za zelo različne cene. Tisti osnovni in posledično ugodni stolčki za hranjenje za večino staršev prav perfektno služijo svojemu namenu. Če so le ti izbrani skrbno in da starši niso preveč zahtevni pri svojih zahtevah.

Ča pa malce natančnejše pogledamo zakaj so razlike v cenah tako ogromne lahko vidimo, da so tudi funkcije pri stolčkih zelo različne. Najcenejši oz. ugodni stolčki za hranjenje so okleščeni vseh dodatnih funkcij, ki so pri nadstandardnih običajne. Tu mislim že ležalnik, kaj šele gugalnik. O kakšnem samodejnem gugalniku pa ni možno niti sanjati.

Pa tudi sama velikost stolčka in tudi sedežnega dela ni enaka. Poceni stolčki za hranjenje so vedno manjši in manj obloženi od velikih sorodnikov. Pa tudi sama kakovost izdelave ni povsod enaka. Nedavno so na trg otroške opreme zelo agresivno vstopili proizvajalci iz vzhodnoevropskih držav, ki so cenovno lahko zelo konkurenčni zahodnoevropskim znamkam. Ampak, a so primerljivi z vodilnimi blagovnimi znamkami? Po osebnih izkušnjah še ne.

Italija je še posebej znana kot kvalitetna proizvajalka otroške opreme. Starejši si še zagotovo spomnite kakšni stolčki za hranjenje so bili npr. od blagovne znamke Chicco. Preživeli so več otrok in bili praktično neuničljivi. Žal je pri novodobnih blagovnih znamkah to bolj izjema kot pravilo.

Zato naj vas naj pri izbiri ne premami samo cena. Tisti najcenejše takoj odpišite in jih kar pozabite, če nočete biti razočarani. Nekje v srednjem cenovnem razredu pa se že lahko dobi tudi zelo kvalitetne in uporabne stolčke priznanih blagovnih znamk z uporabnimi funkcijami. Eden on kazalcev razlik je že dejstvo, da je odpoklicev izdelkov iz tržišča za vzhodnoevropske blagovne znamke mnogo več kot pa je odpoklicev vodilnih blagovnih znamk otroške opreme.

Pa poglejmo med kakšnimi stolčki lahko izbirate.

Leseni stolčki za hranjenje

Lesen stolček za hranjenje
Leseni stolčki spadajo med osnovne

Prvi zapis o lesenem stolčku za hranjenje otrok sega v leto 1628, ko ga je opisal pisatelj in filozof John Amos Comenius v svoji knjigi. Vendar pa je verjetno, da so bili podobni stolčki uporabljeni tudi že prej, a o tem ni točnih podatkov. Priljubljenost lesenih stolčkov za hranjenje otrok se je začela v 18. in 19. stoletju, ko so postali bolj dostopni in so jih lahko privoščili tudi običajni ljudje. Danes so leseni stolčki za hranjenje otrok še vedno priljubljeni zaradi svoje preprostosti in trajnosti.

Leseni stolčki so lahko odlična izbira za starše, ki iščejo trajnostno in privlačno možnost za stolček za hranjenje svojih otrok. Leseni stolčki so lahko izdelani iz različnih vrst lesa, npr. iz hrastovega lesa breze in javorja. Leseni stolčki so običajno zelo trpežni in lahko prenesejo težo večje večine otrok.

Prednost lesene stolčke je tudi njihov videz, saj lahko dodajo toplino in naravni pridih v prostor. Poleg tega so leseni stolčki običajno preprosti za vzdrževanje, saj jih lahko enostavno očistite z vlažno krpo in blagim čistilom.

Do pred nedavnega je bil pri nas zelo popularen lesen stolček za hranjenje skandinavske blagovne znamke Stokke Tripp Trapp, ki ga je že leta 1972 zasnoval norveški oblikovalec. Zelo malo Slovencev pa je vedelo, da se je ta stolček izdeloval v Sloveniji.

Vendar pa imajo leseni stolčki lahko tudi nekaj slabosti. Ker so narejeni iz lesa, so težji in manj prenosni kot drugi stolčki. Enako jim je tudi težje dodati uporabne dodatne funkcije in običajno omogočajo prvinsko nalogo – držanje otroka med hranjenjem in to je vse kar znajo.

Moderni stolčki za hranjenje

Moderni stolčki za hranjenje
Moderen stolček za hranjenje z mnogo funkcijami

Običajno so izdelani iz kovinske konstrukcije ter umetnih mas. Nekateri jim pravijo kar visoki stol za hranjenje. Mislim, da to ime izvira iz tega, da so malce višji od tradicionalnih lesenih stolov. Od zgoraj opisanih se v pozitivnem smislu razlikujejo po

  • Prilagodljivosti: so zelo prilagodljivi in jih je mogoče prilagoditi glede na velikost otroka, stopnjo otrokovega razvoja in tudi glede na razpoloženje otroka.
  • Nastavljivosti višine: imajo nastavljivo višino, ki omogoča, da se prilagodijo višini mize ali pulta. Otrok je lahko zato pri obroku enakovreden družinski član.
  • Nastavljivo naslonjalo: imajo nastavljivo naslonjalo za hrbet, kar pomaga pri ohranjanju pravilne drže otroka med sedenjem.
  • Nastavljiv naklon: imajo nastavljiv naklon sedeža, kar lahko pomaga pri hranjenju dojenčkov, ki še ne morejo sami držati glave.
  • Nastavljiv pladenj: v različne položaje po višini in horizontali nastavljiv in za lažje čiščenje snemljiv pladenj.
  • Dodatne funkcije: imajo lahko tudi funkcijo ležalnika v katerem otrok zaspi po obroku preden ga prestavite v posteljico. Lahko imajo funkcijo gugalnika ali celo samodejnega gugalnika za dremež po obroku.
  • Kolesa: večina visokih stolov za hranjenje ima kolesa, ki olajšajo premikanje stolčka po prostoru.
  • Zložljivost: običajno so stolčki dodatno zložljivi, kar olajša shranjevanje in prenašanje stolčka.

Zaradi veliko pozitivnih prednosti so v današnjem času ti stolčki za hranjenje običajna izbira sodobnih staršev.

V zadnjem času se na tržišču intenzivno pojavljajo stolčki, ki se delno sestavljeni iz lesa (ponavadi noge) in umetnih mas. A trenutno še ne dosegajo uporabnosti kovinskih. So pa videti elegantni in lepi.

Prenosni stolčki za hranjenje

Prenosni stolček za hranjenje
Odlična izbira za starše na poti

Kot posebna veja so se zaradi uporabnosti in vsakodnevnih migracij razvili prenosni stolčki.

Prenosni stol za hranjenje je zasnovan tako, da je kar najbolj mobilen in vsestransko uporaben. Je odlična rešitev za starše, ki iščejo priročen in prenosni način, da svojim otrokom omogočijo varno sedenje med obrokom ne glede na to, kje se nahajajo.

Obstajata dve vrsti prenosnih stolov za hranjenje:

  1. Prenosni stoli, ki se lahko pritrdijo na običajen stol: pritrdijo se na klasičen jedilni stol z uporabo pasov. To omogoča staršem, da svojega otroka varno in udobno postavijo na stol, ne glede na to, kje se nahajajo. So enako stabilni kot so jedilni stoli in zato povsem varni.
  2. Prenosni stoli, ki se pritrdijo na jedilno mizo. Ti so zaradi zasnov še bolj mobilni in za malce večje otroke tudi bolj udobni. Otrok sedi v sedišču iz blaga, ki je zelo udobno. Pomanjkljivost pri teh vrstah stola za hranjenje je dejstvo, da jih ni možno namestiti na vsako jedilno mizo. Težava je če ima miza spodaj rob, če je iz stekla, če je predebela ali pretanka. Preden izberete tak stol se pozanimajte ali bo za vas tak stolček uporaben.

Za največjo kompatibilnost in uporabnost vam iz lastnih izkušenj priporočamo, da izberete prenosni stol za hranjenje, katerega montirate na jedilni stol.

Prenosni stoli za hranjenje so tako odlična rešitev za družine, ki veliko potujejo ali jedo zunaj. Pri nakupu prenosnega stolčka je pomembno upoštevati še starost in težo otroka.

Stolček za hranjenje je ne glede na vrsto stolčka zelo uporaben v restavracijah, ker omogočajo staršem, da se osredotočijo na uživanje hrane in druženje z drugimi gosti v restavraciji. Prav tako omogočajo, da se družina udobno namesti za mizo, ne da bi bilo treba skrbeti za otroka. Otrok sedi na varnem in ne more zdrsniti z običajnega stola ali pasti s klopi.

Priporočam, da se pred obiskom restavracije pozanimate ali vaša izbrana restavracija ponuja stolčke za hranjenje. Če je le mogoče, stolček za hranjenje rezervirajte vnaprej, da se izognete morebitni nerazpoložljivosti. Nam se je že zgodilo, da smo v restavraciji, kjer smo bili kar redni gosti, ostali brez stolčka, čeprav jih je bilo običajno vedno več na voljo.

Vedno pa je pomembno, da nadzorujete svojega otroka tudi medtem, ko sedi v stolčku za hranjenje, da preprečite morebitne nezgode.

Pa dober tek vam želim.