Vrste CNC krmilnikov – 1. del

Zdravje

Koristno

Comments are off

July 19, 2021

 

CNC krmilnik ali CNC nadzor je pravzaprav paket elektronike in programske opreme. Ta vnaša podatke bodisi iz G-kode ali CNC nadzorne plošče in jih pretvarja v signale, ki jih motorji CNC naprav potrebujejo za premikanje CNC osi.

Krmilnik s programsko CNC opremo in elektroniko je najbolj zapleten del CNC stroja. V dveh zaporednih prispevkih si bomo ogledali vrste CNC krmilnikov. Začeli bomo z industrijskimi krmilniki, končali pa z mikrokrmilniki, med katere spada npr. tudi USB CNC krmilnik (USB CNC controller Poscope)

cnc-usb-controller-pocsope

Industrijski OEM CNC krmilniki

Industrijski OEM CNC krmilniki so tisti, ki se uporabljajo na industrijskih CNC strojih. To so npr. stroji podjetja Haas, ki je največji proizvajalec obdelovalnih strojev.

Te vrste niso zelo pogosta izbira za DIY (naredi sam) projekte ravno zaradi svojih stroškov. Ne samo, da je sam krmilnik drag in ga je dokaj težko dobiti (čeprav jih občasno lahko opazite na eBayu), vendar industrijski OEM krmilniki potrebujejo tudi drage dodatne komponente. Servo pogoni industrijske kakovosti, mejna stikala in ostala resnično vredna oprema bo povzročila izjemne končne stroške.

Medtem ko so ti krmilniki dragi, pa se zadnje čase kljub vsemu na tržišču pojavljajo izdelki, ki so cenovno bolj dostopni. Na eBayu tako lahko v zadnjem času npr. najdete krmilnike podjetja Siemens, ki si jih boste lažje privoščili. Izgleda, kot da testirajo nizkocenovni trg. Če se jih bo pojavilo še več, se zna zgoditi, da se bodo tudi tovrstni krmilnik vse bolj pojavljali kot del hobi projektov.

V industrijske krmilnike se ne bomo več poglabljali, ker so precej kompleksni. O tem bomo pisali v ostalih člankih, tokrat pa si podrobneje pogledamo še ostale krmilnike, ki so bolj primerni za hobi uporabo.

CNC Retrofit krmilniki

Podobni industrijskim OEM krmilnikom so CNC Retrofit krmilniki, kot je Centroid.

Ti krmilniki se tržijo predvsem za pretvorbo ročnih strojev na CNC, na primer avtomatizacija ročnega stroja za rezkanje. Prodajajo se tudi kot način za posodobitev zastarelih kontrol na industrijskih CNC strojih, da bi omogočili bolj aktualne funkcije in večjo zmogljivost.

Še vedno niso poceni, vendar so bolj dostopni kot OEM industrijski krmilniki in si jih lahko privošči tudi hobi CNC navdušenec.

CNC krmilniki na osnovi računalnika

Na tem trgu so trije glavni akterji:

  • Mach 3 & Mach 4
  • LinuxCNC
  • FlashCut
flashcut
VIR 1

Vsi trije so ugledni in kredibilni, ponašajo pa se z različnimi kombinacijami funkcij, funkcionalnosti, cen in enostavnosti uporabe.

Najprej si poglejmo Mach 3.

Preberite še: vrste koračnih motorjev

Mach 3

Art Fenerty je leta 2001 ustanovil ArtSoft in lansiral Mach 3, ki je temeljil na prvotni kodi EMC (ki je zdaj LinuxCNC). Art si je želel CNC krmilnik, ki deluje na osebnih računalnikih z operacijskim sistemom Microsoft Windows in ne na Linuxu, zato je bilo treba veliko prilagoditev kode. Danes tako nimata več kaj dosti skupnega.

Glede na raziskave iz leta 2017 je Mach 3 s 47-odstotnim tržnim deležem najbolj priljubljen nizkocenovni CNC krmilnik. Naslednji najbližji je bil LinuxCNC.

Takole, v prvem delu smo si ogledali OEM industrijske krmilnike in Retrofit krmilnike ter pričeli z opisom cenovno bolj ugodnih krmilnikov, ki temeljijo na osebnih računalnikih. V drugem prispevku preverimo še LinuxCNC, FlashCut, Mach 4 in mikrokrmilnike.

VIR (1) CNC Cookbook