Izbira šolske torbe

Zdravje

Koristno, Novice

Comments are off

March 30, 2023

Nekaj nasvetov pri izbiri šolske torbe

Lov na kvalitetne šolske torbe bo kmalu odprt. V Marcu proizvajalci kot po tekočem traku predstavljajo nove kolekcije šolskih potrebščin, še posebej šolskih torb. A zakaj lov boste rekli? Saj jih še nikoli ni zmanjkalo. To je res, a saj poznate tisti stari slovenski pregovor »Vsake oči imajo svojega malarja«. Proizvajalci v predvidenem številu torb za naslednje šolsko leto to število razdelijo na posamezne motive.

Zgodilo se je že, da so bile šolske torbe z določenim motivom razprodane preden jih je proizvajalec sploh dostavil na police saj ni bilo pričakovano tako veliko zanimanje za ta motiv. Če z izbiro odlašate predolgo bo vaša izbira omejena samo še na tiste manj priljubljene. Zato vas pozivam: v lov na šolske torbe se odpravite najkasneje do meseca Maja in niti trenutek kasneje.

Otroka, ki imata šolsko torbo
Otroka, ki imata šolsko torbo

V tem članku bomo raziskali nekaj ključnih dejavnikov pri šolskih torbah in tudi predstavili nekaj najbolj priljubljenih blagovnih znamk.

Šolska torba je ena najpomembnejših šolskih potrebščin za vsakega otroka. Kvalitetna in funkcionalna torba ne samo da olajša prenašanje šolskih knjig, ampak tudi zagotavlja varnost in udobje med potjo v šolo.

Zato je pri izbiri šolske torbe treba paziti na velikost, obliko in material iz katere je torba narejena. Torba mora biti dovolj velika za prenašanje vseh potrebnih šolskih knjig, zvezkov, map in drugih predmetov, a istočasno ne sme biti pretežka ali prevelika za otroka.

V premajhno torbo otrok ne bo mogel strpati vsega kar potrebuje v poli, prevelika torba pa lahko povzroči bolečine v hrbtu, vratu in ramenih, kar bi lahko vplivalo na zdravje otroka.

Material iz katere je izdelana šolska torba mora biti dovolj trpežen, da lahko prenese vsakodnevno obrabo in pritisk težkih knjig. Najbolj primeren material za kvalitetno šolsko torbo je poliestrska tkanina (malce manj najlon), saj je vodoodporna, zelo trpežna in močna.

Moj otrok je negotov glede vstopa v šolo

Ko otroci prvič prestopijo šolski prag so istočasno negotovi in vznemirjeni. Zavedajo se, da se podajajo v novo obdobje v njihovem življenju, ki si ga še ne znajo predstavljati. Nekateri otroci komaj čakajo na šolske dni medtem, ko je nekaterih enostavno strah in najraje ne bi šli v šolo.

Navdušenje lahko izhaja iz dejstva, da se otroci veselijo druženja z novimi vrstniki, učenja novih stvari in uporabe šolskih potrebščin. Otroci, ki so bili predhodno izpostavljeni pozitivnim izkušnjam z vrtcem ali drugimi oblikami izobraževanja, so ponavadi bolj navdušeni za začetek šolanja.

Vendar pa se lahko otroci tudi prestrašijo, ker bodo morali zapustiti svoj domači okolje in se soočiti z novimi ljudmi in situacijami. Strah pred neznanim in ločitvijo od staršev sta lahko precej običajna občutka za prvošolce.

Pomembno je, da se starši zavedate morebitne prisotnosti teh občutkov in se nanje odzovete s sočutjem in razumevanjem. Starši lahko pomagajo otroku pri prehodu v šolo z vzpostavitvijo rutine, ki bo otroka spodbujala, da se počuti varno in prijetno. To lahko vključuje obisk šole pred začetkom šolskega leta, igranje šolskih iger in branje knjig o šoli.

Prvič v šoli je za otroka pomembna prelomnica in ga lahko opremi z življenjskimi veščinami, ki jih bo potreboval v življenju. Z ustrezno podporo lahko otroci premagajo svoje strahove in se naučijo uživati v izobraževanju.

Za navdušenje pa lahko poskrbi tudi izbira predvsem šolske torbe in zavedanje, da bo otrok na prvi šolski dan na hrbtu nosil šolsko torbo, ki si jo nadvse želi – se še spomnite tisto o lovu na šolske torbe?

Šolske torbe pa delimo nekako na naslednje skupine

osnovne značilnosti šolskih torb za prvo in drugo triado

Šolske torbe za prvo triado

Šolska torba za učence prve triade osnovne šole mora biti primerna za njihovo starost in velikost ter mora biti udobna za nošenje. Nekaj lastnosti na katere bodite pozorni pri izbiri šolske torbe za prvo triado.

Velikost in teža: torba naj bo dovolj velika za shranjevanje osnovnih šolskih potrebščin, kot so zvezki, barvice, vodene barve, ravnila in podobno. Vendar pa naj bo hkrati dovolj majhna, da ne bo pretežka za otroka. Pazite le to, da gre v njo tudi A4 mapa, saj jo bo otrok v šoli potreboval in niso vse šolske torbe dovolj velike. Teža kvalitetne šolske torbe za prvo triado je kar precej pod 1 kg. Zato pri izbiri pazite tudi na težo!

Predelki: Torba naj ima več predelkov. Najbolje je, če ima torba posamezne predelke ločene z zadrgo, Pri torbah z enim predalom pa mora imeti predelke ločene s pregradno steno. Predelki bodo otroku omogočali organiziranje svojih šolskih potrebščin. Različni predelki pomagajo preprečiti zmešnjavo in omogočajo hitrejši dostop do potrebne opreme.

Varnostni elementi: Torba naj vsebuje odsevne elemente, ki bodo povečali otrokovo vidnost na cesti in zmanjšali tveganje za nesreče. Otroci bodo šolsko torbo uporabljali tudi v času zmanjšane vidljivosti in takrat mu odsevniki nameščeni na torbi lahko tudi rešijo življenje. Pa najbrž niti vedeli ne boste!

Prilagodljivost: Najnovejše in najkvalitetnejše torbe imajo več vrst prilagodljivosti, saj samo nastavljivost dolžine naramnic enostavno ni dovolj. Otroci imajo različne konstitucije in dno šolske torbe mora biti vedno nekje pri trtici. To pa se samo z dolžino naramnic ne da vedno doseči. Zato se pri nekaterih torbah nastavlja samo višina hrbtišča ali pa višina (ne dolžina) naramnic glede na potrebno višino.

Torba pa mora imeti nastavljive vsaj naramnice s katerimi si otroci lahko preprosto prilagodijo višino in omogočajo boljše prileganje. Tako lahko otrok nosi torbo udobneje in z manj stresa.

Ergonomsko oblikovanje: torba naj ima oblazinjene naramnice, ki so dovolj široke in ergonomsko oblikovane, da se prilegajo otrokovim ramenom in ne povzročajo bolečin. Če imajo naramnice še pasove za spenjanje so še toliko boljše. Poleg tega mora torba imeti tudi trdno vsaj hrbtišče (še bolje pa hrbtišče in dno), ki bo otrokovo hrbtenico ustrezno podpiralo in preprečevalo bolečine v hrbtu.

Za otroke, ki obiskujejo prvo triado ni potrebna tako imenovana kvadratna torba, nasprotno, vse več staršev je navdušeno nad torbami, ki imajo trdo hrbtišče in dno, ostalo pa se prilagaja vsebino. Tako je težišče bližje otroku in otrokova hrbtenica manj trpi. Primer tako šolske torbe je model blagovne znamke Target Superlight.

Šolske torbe za drugo triado

Šolske torbe za drugo triado se razlikujejo od tistih za prvo triado, saj otroci v drugi triadi potrebujejo več prostora za šolske potrebščine in knjige, ki so večje in težje. Šolska torba mora biti dovolj velika, da lahko otrok vanjo spravi vse potrebne predmete, vendar hkrati ne sme biti prevelika, da bi otroku povzročala težave pri nošenju.

Otroci v drugi triadi ponavadi tudi nočejo več šolskih torb z raznimi motivi in hočejo že bolj nevpadljive in nevtralne barve.

Pri izbiri nahrbtnika za drugo triado je pomembno, da ima dovolj velik glavni predal, ki lahko sprejme vse potrebne knjige in zvezke, poleg tega pa naj ima še dodatne žepe za druge predmete, kot so peresnice, steklenice za vodo in prigrizki.

Pravilno nameščena šolska torba

Naramnice naj bodo široke in dobro oblazinjene za udobno nošenje na hrbtu, hrbtišče pa naj bo tudi dobro oblazinjeno za zaščito hrbtenice. Dobrodošla lastnost pri teh šolskih torbah je zračno hrbtišče.

Nahrbtnik se popolnoma prilagodi hrbtu otroka in prekomerno znojenje lahko povzroči nošenje torbe na eni rami, kar je na dolgi rok škodljivo za otroka.

Tudi te torbe naj imajo vgrajene nevpadljive odsevnike, ki otroka varujejo v temi.

Vse naštete dobre lastnosti imajo Target šolske torbe. So plod dolgoletnega slovenskega razvoja in znanja na področju snovanja in izdelave šolskih torb. Vse njihove torbe imajo vsaj eno leto garancije, novejši modeli pa imajo dvoletno garancijo.

V ožji izbor, če iščete šolsko torbo za prvo triado, uvrstite tudi blagovno znamko Spirit.

Spirit je blagovna znamka, ki ponuja široko paleto kvalitetnih šolskih torb in setov za otroke, ki obiskujejo prve tri razrede osnovne šole. Njihove torbe so znane po svoji kakovosti, trajnosti in funkcionalnosti. Torbe so zasnovane ergonomsko, tako da so primerne za nošenje težkih šolskih knjig, delovnih zvezkov in drugih šolskih potrebščin predmetov.

Upoštevanje teh priporočil vam bo pomagalo izbrati primerno in funkcionalno šolsko torbo za vašega otroka, istočasno pa mu bo tudi zagotovila udobno in varno pot do šole in nazaj domov.