Želite izvedeti, katere so prednosti in slabosti IPTV in kabelske televizije?

Zdravje

Koristno

Comments are off

July 6, 2018
Prednosti in slabosti IPTV in kabelske televizije

Še nikoli prej ni bilo na voljo toliko televizijskih kanalov, kot jih je danes. Pa naj bodo ti na voljo s pomočjo kabla (DVB-C), satelita (DVB-S), klasične “prizemne” televizije (DVB-T) ali IPTV. Tokrat bomo poskušalo predstaviti razlike med dvema “glavnima” tehnologijama in pojasniti nekatere prednosti in slabosti IPTV in kabelske televizije.

Mimo so dnevi, ko so televizijski kanali našli pot v dnevno sobo, izključno s pomočjo strešne ali satelitske antene. Televizijski programi so medtem postali dostopni tudi preko interneta, prizemna televizija pa se celo počasi ukinja. Občasno sicer še vedno prihaja do tega, da vrsta sprejema določene tehnologije, zaradi lokalnih okoliščin, ni možna, pogosto pa je potrošnik tudi izbira. Katera tehnologija je torej najcenejša in nudi najboljšo ponudbo. Katera zagotavlja najboljšo slika? Pojasnimo nekatera vprašanja in izpostavimo razlike, prednosti in slabosti IPTV in kabelske televizije.

Prednosti in slabosti IPTV
Želite izvedeti, katere so prednosti in slabosti IPTV in kabelske televizije?
Kabelska televizija: standard v stanovanjih in hišah

Kabelski sprejem je ponavadi zelo dober, vendar kabelski operaterji, za svoje storitve, zahtevajo mesečno naročnino. Kabelska televizija (tudi DVB-C) je trenutno še vedno najbolj razširjena sprejemna pot. Predvsem najemniška stanovanja imajo običajno kabelsko povezavo. Sicer je to odvisno od najemniške pogodbe, a so po navadi v stroške najema, stroški za kabelsko televizijo že vključeni v dodatne stroške. Če želi najemnik gledati tudi PayTV* ali HD kanale, pa mora vseeno doplačati. Na tržišču je več ponudnikov, praviloma pa le en operater ponuja svoje storitve v kraju stalnega prebivališča.

Pogosto se kabelske povezave prodajajo v kompletu z dostopom do interneta in tudi telefonije. Mesečni strošek kabelske povezave za samo osnovni paket, je relativno nizek. Tudi sprejemnik ni nujno potreben, saj večina sodobnejših televizorjev že ima vgrajen DVB-C sprejemnik. Slika se gledalcu prikazuje brez velike zamude, kot je to običajno pri satelitski televiziji. Raznolikost kanalov je velika in za običajnega gledalca absolutno zadostna.

IPTV: uporaba televizija preko internetu neprestano narašča

IPTV je relativno nova tehnologija za sprejemanje televizijskih kanalov. Ker se signal prenaša preko interneta, je za kakovostne storitve, potrebna dovolj dobra pasovna širina. Ta tehnologija je praviloma manj pogosta na podeželskih območjih, kjer je slabša internetna povezljivost. Eden izmed bolj znanih ponudnikov IPTV opreme pri nas, je Nevron. IPTV je na voljo izključno v kombinaciji z dostopom do interneta.

V nasprotju s kabelsko televizijo, je za sprejem IPTV, potreben ustrezen sprejemnik oz. IPTV Set Top Box*. Brez takšne naprave, slike na televizor ni mogoče prikazati. Sprejemnike zagotavljajo neposredno ponudniki, mogoče pa jih je najeti ali kupiti. Prednost takšnih naprav je, da dobite popolnoma usklajeno platformo, ki zagotavlja tudi veliko dodatnih storitev. Pri nekaterih IPTV Set Top Box napravah, pa lahko na integriran trdi disk, posnetke tudi shranite.

Tags: , , , , , , , , , ,