Tudi IPTV Set Top Box sprejemniki delujejo s pomočjo ELV

Zdravje

Koristno

Comments are off

June 22, 2018

Po mnenju “Mednarodne komisije za elektrotehniko*” je ELV (ekstra nizka napetost) opredeljen kot sistem, ki deluje z napetostjo, ki ne presega 35V izmenične ali 60V enosmerne napetosti. Čeprav gre iz “električnega” stališča, za tehnično pravilen izraz, le ta nikakor ne opisuje širokega spektra sistemov in tehnologij, ki so znani kot ELV sistemi, v različnih zgradbah. S pomočjo ELV sistemov, deluje tudi večina sodobnih naprav. ELV tehnologija je uporablja tudi v TV industriji, tudi tam, kjer se uporabljajo IPTV Set Top Box sprejemniki.

IPTV Set Top Box sprejemniki

Kaj sploh je ELV

ELV je terminologija, ki se uporablja v gradbenem svetu. Uporablja se za električno definiranje vseh sistemov v zgradbah, ki za svoje delovanje potrebujejo električno energijo, vendar niso del glavnega električnega sistema. ELV pokriva vse nove sodobne tehnologije v vsaki zgradbi, kot so podatkovno omrežje, CCTV sistemi, protipožarni alarmni sistemi, sistemi za obveščanje, avdio/video rešitve, nadzor dostopa, za avtomatizacija doma in še veliko več!

Dejstvo, da se tako široko paleto tehnologij kolektivno imenuje “ELV”, verjetno dobro kaže, koliko zaostajamo za novimi zahtevami, ki jih prinaša 21. stoletje. Spodaj bomo na kratko opisali samo nekaj izmed vseh “zmedenih” okrajšav, ki se pogosto pojavljajo vzporedno z razpravami o sistemih ELV.

LAN in WLAN

LAN pomeni lokalno omrežje. Preprosto rečeno, to je podatkovno ožičenje v zgradbi, ki uporabnikom omogoča povezovanje naprav, dostop do interneta. WLAN je v bistvu brezžično LAN omrežje. Gre za omrežje brezžičnih dostopnih točk, ki zagotavljajo pokritost z brezžičnim omrežjem, znotraj in zunaj zgradbe.

CCTV

CCTV je okrajšava za Closed Circuit TV*. Preprosto rečeno, so to sistemi kamer, nameščenih znotraj in zunaj zgradb, z namenom,da zagotovijo nadzor. Za stare analogne kamere, so se uporabljala ločena omrežja koaksialnih kablov. S temi kabli so bile kamere povezane neposredno na DVR (digitalni video snemalnik). Te zastarele sisteme so danes skoraj že popolnoma zamenjale IP kamere, ki uporabljajo obstoječo LAN infrastrukturo v objektih.

ACS

ACS je okrajšava za sistem za nadzor dostopa. Sistemi ACS omogočajo dostop do različnih lokacij (običajno s samodejnim odklepanjem vrat), z različnimi sredstvi za preverjanje pristnosti uporabnikov (magnetne ali RFID ID kartice, prstni odtis ali prepoznavo obrazov). Tudi skoraj vse novejše rešitve ACS, se do neke mere zanašajo na infrastrukturo LAN. Medtem vključujejo tudi električne kable za magnetne ključavnice, ročne tipke in magnetne senzorje, nameščene na vratih.

SATTV, CATV in IPTV Set Top Box sprejemniki

Pri SATTV (satelelitski televiziji), CATV (kabelski televiziji) in IPTV (IPTV Set Top Box sprejemniki), se za zagotavljanje signala sprejemnikom, uporabljajo različne tehnologije . Omogočajo medsebojno povezovanje večih televizijskih sprejemnikov, z enim samim virom (običajno imenovanim “Head End”. Vse to pa na način, da se lahko na vsakem priključenem televizorju, iz izbirnega seznama, izbere želeni kanal za gledanje.

SAT TV in CATV sprejemniki, uporabljajo ločeno, lastno omrežje, ki temelji na koaksialnih kabelskih povezavah. IPTV Set Top Box sprejemniki pa se opirajo na LAN obstoječo infrastrukturo. IPTV Set Top Box sprejemniki souporabljajo LAN omrežje, skupaj z drugimi napravami.

Preverite še: Prednosti, ki jih prinaša nevron televizija

Avtomatizacija doma

Domači sistemi za avtomatizacijo, vključujejo zelo široko paleto tehnologij za spremljanje in nadzor skoraj vsega v stavbah. Od luči, do vrat, do dostopa do gospodinjskih aparatov in avdio opreme. Skratka, do vseh naprav v objektu, ki za svoje delovanje uporabljajo električno energijo. Večina sistemov za avtomatizacijo doma je sedaj že omrežnih in omogoča daljinsko nadzorovanje in spremljanje naprav preko interneta. Medtem, ko so se v preteklosti za avtomatizacijo uporabljali daljinski upravljalniki. Napredne tehnologije pa so sedaj sredstva za nadzor, preusmerila na aplikacije za pametne telefone in tablične računalnike ter naprave za prepoznavo glasu.

Tags: , , , , , , , , , , , ,