Razčlenitev glavnih pretočnih video storitev in koliko podatkov porabljajo v eni uri predvajanja

Zdravje

Koristno

Comments are off

September 13, 2018
Razčlenitev glavnih pretočnih video storitev in koliko podatkov porabljajo v eni uri predvajanja

V zadnjih letih so se zahteve po internetni hitrosti za pretok video posnetkov preko spleta, z uvedbo možnosti 4K Ultra High Definition (UHD), še povečale . Skoraj vse razpoložljive storitve pretakanja, že ponujajo tudi predvajanje v 4K kakovosti. Glavne med njimi, vključno z Netflix, YouTube in Amazon Prime Video*, pa ponujajo tudi možnost pretakanja UHD videoposnetkov. Večja pasovna širina je bistvena za izboljšanje kakovosti, pri tem pa porabi večjo količino podatkov. Pri ljudeh, ki uporabljajo internetne povezave s podatkovnimi zgornjimi omejitvami, se tako lahko kaj hitro poveča potreba po pretočnih spletnih videoposnetkih. Zato je tukaj razčlenitev glavnih pretočnih video storitev in koliko podatkov uporabita.

Razčlenitev glavnih pretočnih video storitev
Poskrbite, da boste razčlenitev glavnih pretočnih video storitev, upoštevali pri sestavljanju ocene vaše mesečne porabe.
Youtube

Za YouTubu ne obstajajo uradni statistični podatki, vendar obstajajo načini za ocenjevanje. YouTube* omogoča nastavitev kakovosti predvajanja, kar lahko močno spreminjajo uporabo podatkov. Običajno se lahko izbira med nizko (predvajanje v resoluciji 144p, kar je polovica standardne definicije ali »SD«), pa do kakovosti 4K (do 2160p).

Obstajajo še druge spremenljivke, ki vplivajo na porabo podatkov. To so hitrost, hitrost slik, 3D in 360-stopinjski videoposnetki, ki zelo vplivajo na uporabljeno količino podatkov in zahtevano za pasovno širino.

Običajno se za tipične videoposnetke na YouTube, pri predvajanju standardne vsebine s 480p in 30 sličicami na sekundo (FPS), porabi približno 264 MB na uro. Medtem video posnetki v resoluciji 720p (HD), porabijo približno 870 MB na uro, pri 1080 p (Full HD) predvajanjih video posnetkih, pa je poraba približno 1.65 GB na uro.

Netflix

Podatki ob uporabi Netflix-a se razčlenijo na naslednji način (glede na uradno stran):

  • 300 MB na uro pri najnižji kakovosti videoposnetka,
  • 700 MB na uro za kakovost videa SD,
  • 3 GB na uro za kakovost videa visoke ločljivosti, in
  • 7 GB na uro za kakovost slike UHD (4K).

Treba je omeniti, da imajo Netflix* in nekatere druge pretočne storitve, za kakovost videoposnetka privzeto nastavitev »Auto«. To bo omogočilo boljšo kakovost , bo pa zaradi tega poraba podatkov posledično nekoliko višja.

Kar zadeva uporabo podatkov, bo nastavitev »Samodejno«, povečala kakovost videoposnetka do najvišje kakovosti, ki je na voljo. Povezana tehnologija zaslona (ki se lahko do 4K), pa bo prilagojena najvišji kakovosti. Pri Netflix-u so mnenja, da lahko skoraj vsaka trenutna internetna hitrost, omogoča predvajanje.

Če uporabljate najvišji nivo naročnine na Netflix, ki omogoča tudi predvajanje UHD-a in nastavitev predvajanja je na »Samodejno«, bo ustrezna vsebina 4K potrebovala povezavo 25Mbps (ali več). Se pravi, da bo privzeta kakovost UHD, ki uporablja največjo količino podatkov. Vendar pa veliko vsebin na Netflix-u, še ni na voljo v UHD. V tem primeru bo privzeta kakovost 1080p (Full HD).

Nastavitev kakovosti se lahko ročno nastavi v možnosti »Nastavitve predvajanja« v razdelku »Moj profil«, ki je na voljo pod »Moj račun«.

Dodatno: Bosta internet in iptv poskrbela za oživitev dejavnosti v televizijski industriji?

Kakšno količino mesečnih podatkov torej potrebujem?

To se bo razlikovalo glede na potrebe vašega doma in glede na količino prenesenih videoposnetkov. Zgornje številke lahko uporabite za oceno podatkov, glede na to, kako redno vi in ​​vaša družina ali sostanovalci uporabljajo “stream”.

Nekateri ponudniki storitev omogočajo, da porabo podatkov spremljate bodisi preko spletnega portala ali pa aplikacije za pametne telefone. To je tudi odličen način, da na podlagi preteklih statističnih podatkov, načrtovanje porabo v prihodnosti.

Ne pozabite, da se pretočni video, lahko uporablja tudi na večih drugih napravah in ne le na primarnem televizorju. Sploh, če živite v gospodinjstvu še z drugimi gledalci, ki tudi pretakajo video na prenosnih in osebnih računalnikih, tablicah, pametnih telefonih ali drugih priključenih napravah z zaslonom. Prepričajte se, da boste to upoštevali pri sestavljanju ocene vaše mesečne porabe.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,