Znamka Grivel – Sinonim za plezanje in gorništvo

Zdravje

Koristno

Comments are off

May 13, 2021

Znamka Grivel – Sinonim za plezanje in gorništvo z bogato zgodovino.

Znamka Grivel – vodilna znamka v svetu pelzanja že skoraj 200 let

Številne glavne blagovne znamke, ki proizvajajo plezalno opremo, se ponašajo z bogato zgodovino in so globoko zakoreninjene v gorah. Med temi osnovnimi blagovnimi znamkami pa nobena ni proizvajala opreme za plezanje in gorništvo, dlje časa kot to počne Grivel. Družina Grivel je prvotno proizvajala kmetijsko orodje in stroje ob vznožju Mont Blanca v Courmayeurju v Italiji.

Vendar pa je priliv bogatih turistov na to območje, ki so želeli raziskati in se povzpeti po visokih Alpah, navdihnil in vplival na Grivelove, da so svoje kovaške izkušnje izkoristili za gorsko opremo. Leta 1818 se je družinsko podjetje Grivel preoblikovalo in plezalna oprema je bila tista, ki jo je začelo množično izdelovati. Grivel je združil funkcionalne elemente cepinov in orodij, ki so jih zgodnji planinci uporabljali za varovanje na ledenih pobočjih in za rezanje stopnic v sneg, s kovanimi jeklenimi sekirami, ki so jih izdelali v svoji tovarni, za izdelavo prvih pravih cepinov.

Sodobni cepini so se močno razvili in so bili deležni izboljšav, vendar so originalni cepini Grivel zagotovili nastanek teh inovacij in spodbudili novo dobo gorskih inovacij.

Utegne vas zanimati: Kako začeti plezati

Ugled

Do leta 1909 si je podjetje ustvarilo ugled v naraščajoči plezalni skupnosti. Ko je angleški inženir in alpinist Oscar Eckenstein zasnoval prvi moderni 10-točkovni derezi, se je obrnil na Henryja Grivela, da bi ga izdelal. S pomočjo Eckensteinove zasnove je Grivel množično izdeloval dereze, ki so bile zelo uspešne v rastoči alpinistični skupnosti. 20 let kasneje je sin Henryja Grivela – Laurent oblikoval napredne dereze tako, da je spredaj dereze dodal niz zob za dodaten oprijem pri vzpenjanju neposredno po strmem pobočju. Ta 12-točkovna zasnova derez še danes zagotavlja osnovo za sodobne planinske dereze.

V naslednjih nekaj desetletjih je Grivel še naprej izdeloval visokokakovostno planinsko in plezalno opremo, pri čemer je uporabil tradicijo kakovosti in zavzetost za inovacije. Leta 1936 je mlajši sin Henryja Grivela, Amato, po bratovem dizajnu zasnoval derezo z uporabo lažje zlitine kromolov. Tako je razvil derezo, ki je bila močnejša, vendar tanjša in lažja od prejšnjih stilov. Ta dereza, Grivel Super Leggero, je postala ena izmed glavnih derez za planince, ki so se vzpenjali na najvišje vrhove sveta, vključno z goro Mt. Everest, K2 in Kanchenjunga. Blagovna znamka je v alpinističnih in plezalnih skupnostih dosegla elitni status. Z izdelavo zanesljive in inovativne opreme je Grivel ostal glavna znamka z velikim ugledom do danes.

Znamka Grivel – Kombinacija tradicije in inovacij

Kombinacija inovacij in tradicije, zanesljivosti, trajnosti in visokih standardov zmogljivosti so bile zaščitni zank za Grivel od začetka stoletja do danes. Leta 1982 je novo vodstvo blagovno znamko prevzelo z močnim prepričanjem, da čeprav je Grivel v marsičem presegla konkurenca in nove blagovne znamke, bosta zgodovinska teža znamke in ugled Grivelove odličnosti zagotovila prihodnje uspehe.

V naslednjem desetletju je znamka Grivel napadla plezalno industrijo z izdelavo originalnih modelov, ki so preoblikovali in spodbudili trg. Od leta 1986 s sistemom Super Courmayuer, ki je bil prvi modularni sistem cepina z odstranljivimi kladivom in lopatico, je Grivel začel osvajati različne kategorije opreme. Leta 1993 je podjetje izdelalo Rambo derezo, ki je bila visoko zmogljiva, toga dereza za tehnično plezanje. Rambo je bila prva dereza, ki je imela nastavljive sprednje zobe, kar je postalo značilnost tehničnih ledenih plezalk.

Inovacije

Leta 1996 je Grivel na trg poslal The Machine, tehnično ledeno orodje z inovativno upognjenim ročajem in obliko. Orodje je bilo revolucija za tehnična ledna orodja, saj so druge znamke hitro posnemale Grivelov dizajn, da bi ga dohitele. Dve leti kasneje leta 1998 je Grivel znova presenetil, ko so izdali Top Machine. To je bilo prvo ledno orodje za plezanje brez povodcev, pri čemer je uporabljal spodnji naslon za prste ter oprijemljivo gred. Sodobna tehnična ledena orodja so izhajala iz te oblike brez povodcev.

Podjetje Grivel je na trg še naprej pošiljalo inovativne nove izdelke, od radikalno oblikovanega ledenega orodja Monster do ogljikovega kompozita Quantum. Danes blagovna znamka izstopa z nenehno zavezanostjo inovacijam s spoštovanjem tradicije in zgodovine. Sodobna ledena orodja Grivel, kot so Tech Machine, Machine 3.0 in Light Machine, uporabljajo moderne oblike in dizajn orodij v kombinaciji z visokokakovostnimi kovanimi jeklenimi okli. Dereze Grivel, tako kot na primer G20, so iz kovanega jekla, vendar z lahkotno konstrukcijo. Medtem ko še vedno uporabljajo starodavne tehnike kovanja in svoje izdelke proizvajajo ob vznožju Alp, je Grivel sprejel sodobno tehnologijo z uporabo sončnih panelov za proizvodnjo vse energije, potrebne za vodenje tovarne. Plezalna oprema, ki jo razvija Grivel je sodobna, toda zgodovina njihovih skromnih začetkov kot družine kovačev je vtkana v postopek oblikovanja, proizvodnje njihove opreme in v samo filozofijo podjetja.

Znamka Grivel in Oprema za pohodništvo

Čeprav sta plezalna oprema in oprema za ledno plezanje paradni konj podjetja, pa Grivel nudi tudi nekatere druge izdelke, ki sodijo v kategorijo opreme za pohodništvo. Tako izdelujejo tudi pohodniške nahrbtnike, plezalne čelade, pohodne palice in plezalne pasove. Plezalna čelada Grivel Stealth, ki nudi tudi bočno zaščito je med bolj priljubljenimi čeladami v tem segmentu.

Pas Mistral je izdelan iz aramidne tkanine, ki je enak materialu za izdelavo visoko zmogljivih jader za jadrnice. Pas Mistral je mogoče popolnoma odpeti, tako da se ga lahko natakne ali sname z nataknjenimi smučmi. Grivel je uporabil aramidno tkanino, ker je bolj trda kot drugi lahki materiali, kot je mreža. Cilj je, da bo aramida zmanjšala drgnjenje in s tem izboljšala udobje. Vendar to ni pas, narejen za dolga visenja. Plezalni pas ima sedež z majhno zaponko. Na obeh straneh sta tudi 2 zanki iz blaga. Poleg tega imajo zanke za noge dodatno zanko za ledni vijak.

Pas Mistral je na voljo v treh velikostih. Zanke nog imajo dve različni točki zapiranja – z navojem kovinskega preklopnika skozi eno od dveh razpoložljivih rež.

Zaključek

Družina in blagovna znamka Grivel je nastala leta 1818 v kovačnici v kraju Courmayeur ob vznožju Mont Blanca. Družina je začela izdelovati naprave za planince. Danes Grivel izdeluje opremo za spopadanje z najtežjimi gorskimi smermi in nenehno vnaša inovacije v razvoj opreme za plezanje po ledu. Grivel je vedno bil je in bo tudi v prihodnje alfa in omega za kvaliteto v svetu plezanja in pohodništva.

Zanimvost: Kako izbrati pohodne nogavice

(1) Grivel Company