Žarnice za rastline – 5 dejstev za katere niste vedeli o lučeh za gojenje rastlin

Zdravje

Koristno

Comments are off

June 26, 2019

Ko gojimo rastline v zaprtem prostoru, kjer ni svetlobe potrebujemo žarnice za rastline https://grinsot.si/growshop/razsvetljava-luci-za-gojenje-rastlin.html. To so žarnice, katere so lahko navadne žarnice kot je MH ali posebne žarnice za rastline, katere najdemo v specializiranih trgovinah za vzgojo rastlin. Tam običajno najdemo tudi vso dodatno opremo za gojenje kot so gnojila, zemlja v vrečah, lonci za rože, growbox in drugo.

Žarnice za rastline – 5 dejstev za katere niste vedeli o lučeh za gojenje rastlin

Žarnice za rastline

Določene sijalke lahko uporabimo za razsvetljavo ali pa za gojenje rastlin. Spet druge, pa so namenjene le za vzgojo rastlin pod umetno svetlobo.

1. dejstvo: Žarnice za rastline so lahko žarnice, katere se uporabljajo za cestno razsvetljavo ali za razsvetljavo delovnih prostorov. To so HID žarnice ali visokonapetostne žarnice . Tak tip žarnice je  MH žarnica, katera oddaja bolj modri spekter svetlobe in je izjemno primerna za fazo rasti rastlin. Rečemo jim tudi žarnice za rast. Drugi tip HID sijalke je HPS sijalka. Ta sijalka oddaja rdeči spekter svetlobe in je primerna za fazo cvetenja.

2. dejstvo: Pri gojenju v zaprtih prostorih je običajno težava, kako hladiti žarnice za rastline. Te žarnice običajno proizvedejo precej toplote, katera dviguje temperaturo v growboxu. Težave nastanejo, ko se temperatura zemlje, ki je v šotoru za gojenje, dvigne nad 28° C, ker se takrat začnejo razmnoževat patogene glive. Te glive povzročijo slabo vsrkavanje hranil in znižajo odpornost rastline na bolezni in škodljivce.

3. dejstvo: Pri LED žarnicah, običajno ne potrebujemo dodatnega hlajenja, zato je to zelo dobra izbira žarnic za rastline. Hkrati je pri LED sijalkah manjša poraba električne energije.

4 dejstvo: Valovna dolžina žarnic za rastline, mora biti rastlinam prilagojena. Tako v fazi rasti potrebujejo rastline modri spekter svetlobe med 430 nm in 450 nm. V fazi cvetenja pa rastline potrebujejo rdečo svetlobo valovne dolžine med 640 nm in 680 nm.

5 dejstvo: Življenjska doba žarnic na splošno ni zelo dolga. Običajno dosegajo žarnice za rastline največ 20.000 ur. LED tehnologija, katera se tudi manj greje in porabi manj električnega toka ima najmanj od 40.000 u pa vse do 50.000 ur življenjske dobe.