Vzmetnice za spalnice

Zdravje

Novice

Comments are off

May 29, 2019

Za vse, ki se zanimate za vzmetnice za spalnice, smo spodaj pripravili nekaj zelo uporabnih in praktičnih nasvetov, z namenom, da seo boste lažje, predvsem pa hitreje in cenej odločili za pravo ležišče za svojo spalnico.

Katero dimenzijo vzmetnice naj izberem?

Odvisno od vaše višine in višine vašega partnerja, v kolikor iščete zakonsko vzmetnico, naj bo ležišče za spalnico, daljše vsaj 10 cm od višjega partnerja. Največkrat se v spalnicah izbira med dimenzijami vzmetnic 160 x 200, 180 x 200 in 90 x 200 oz. 100 x 200 v kolikor iščete vzmetnico za spalnico v kateri spite sami.

Pri debelini (globini) vzmetnice večina kupcev ležišč smatra, da debelejša vzmetnica hkrati zagotavlja večjo mehkobo in udobnejše spanje, a bolj kto debelina na udobje spanja vpliva material iz katerega je vzmetnica izdelana. Zraven tega je debela vzmetnica, npr. iz spominske pene, izjemno težka, hkrati pa ne tako zračna kot npr. vzmetnice iz žepkastih vzmeti, zato pazite, da predvsem izberete vzmetnico iz takega materiala, ki najbolj ustreza vašemu tipu spanja in teži.

Kje hkrati kupiti vzmetnico in celotno spalnico (omare, postelje, nočne omarice,…)?

Ponavadi ob nakupu vzmetnice ne naročamo samo ležišča, ampak se zanimamo za celotno prenovo ali prvi nakup spalnice. Ob ležišču v tem primeru moramo najti tudi ustrezen posteljni okvir, ustrezni nočni omarici ter seveda garderobne omare za spalnico.

Če tudi sami prenavljate ali prvič kupujete celotno spalnico, vključno z vzmetnico, se je modro za enega ponudnika odločiti že zato, ker lahko dobite popust, če vse za spalnico, kupite pri enem trgovcu pohištva, v Sloveniji pa sicer pohištvo za spalnico in vzmetnice hkrati, praktično ponujajo vsi večji trgovci (Harvey Norman, Momax, Jysk, Slovenijales,…).

Če iščete spalnice po meri, je za ponudbo za izdelavo spalnico, najbolje preveriti pri različnih mizarjih.

Ali vzmetnice za spalnico ohranijo kakovost, če jih dobimo dostavljena kot ležišča v roli?

Načeloma ponudniki vzmetnic, ki le te dostavljajo v rolah, trdijo, da ležišče, kljub temu, da ga pošljejo ali dostavijo v rolah, ne izgubi kakovosti, vendar, če pogledate kako je takšno ležišče stisnjeno, tem trditvam ne gre najbolj zaupati. Še posebej, če kupimo vzmetnico s šlarafijo (kovinske vzmeti) ste lahko prepričani, da so bo njeno zvijanje v rolo, poznalo na kakovosti vzmetnice. Enako velja za vzmetnice z žepkastimi vzmetmi.

Na kaj paziti pri nakupu postelje za izbrano vzmetnico?

V prvi vrsti je za kupljeno vzmetnico potrebno najti posteljni okvir, v katerega bo ležišče sploh sodilo. Nato pazite tudi na to, da bo vzmetnica cca. 5 do 10 cm višja od posteljnega okvirja, da se med spanjem ne boste udarjali v posteljni okvir. Hkrati pa, pri izbiri postelje, pazite na višino posteljnega okvirja – starejšim osebam priporočamo, da izberejo višje postelje (od 45 do 60 cm). Pri otroških posteljah in tudi pri posteljah za odrasle nekateri pazite tudi na to, da ima postelja zaobljene robove. Bolj trpežne in obstojne ter kompaktne so tudi postelje, ki so izdelane iz masivnega lesa. Če imate premalo prostora v spalnici, lahko nekaj prostora za shranjevanje posteljnine in garderobe, ki je ne potrebujete vsak dan, pridobite tudi tako, da nabavite dvižno posteljo.

Načeloma se v Sloveniji, večina kupcev odloča za lesene postelje, ker delujejo bolj toplo in stilsko, kovinske postelje pa so bolj mišljene za mlade in pogosto tudi kot začasno ležišče.