Varno delo z orodjem – na kaj je potrebno paziti pri delu z ročnim in pnevmatskim orodjem

Zdravje

Koristno, Novice

Comments are off

June 15, 2022

Manjše orodje, tak ročno kot pnevmatsko, je načeloma precej varno in ne predstavlja večjih tveganj. A vendar tudi tovrstno orodje lahko pripelje do poškodb, če ga ne uporabljamo pravilno. V prispevku preverimo možna tveganja, ki se pojavijo pri delu s tema skupinama orodij in opišemo osnovne smernice za varno delo z orodjem.

Kakšne so nevarnosti, ki jih predstavlja delo z ročnim orodjem?

Ročna orodja so orodja, ki se „poganjajo“ ročno. Ročno orodje vključuje vse, od sekire do ključev. Največje nevarnosti, ki jih predstavlja ročno orodje, so posledica napačne uporabe in nepravilnega vzdrževanja.

ročno-orodje

Nekateri primeri vključujejo naslednje:

 • Če se kot izvijač uporablja dleto, se lahko konica dleta zlomi in odleti ter udari uporabnika ali druge zaposlene.
 • Če je ročaj na orodju, kot je kladivo ali sekira, zrahljan, razpokan ali počen, lahko glava orodja odleti in udari uporabnika ali druge zaposlene.
 • Če so čeljusti ključa vzmetene, lahko ključ zdrsne.
 • Če imajo udarna orodja, kot so dleta, zagozde ali drsni zatiči, gobaste glave, se lahko glave ob udarcu razbijejo, zaradi česar bodo ostri delci leteli proti uporabniku ali drugim zaposlenim.

Delodajalec je odgovoren za varno stanje orodja in opreme, ki jo uporabljajo zaposleni. Delodajalci ne smejo izdajati ali dovoliti uporabe nevarnega ročnega orodja. Zaposleni morajo biti usposobljeni za pravilno uporabo in rokovanje z orodjem in opremo.

Zaposleni naj pri uporabi žaginih listov, nožev ali drugih orodij usmerjajo orodje stran od območij prehodov in stran od drugih zaposlenih, ki delajo v neposredni bližini. Noži in škarje morajo biti ostri, saj nenabrušeno orodje lahko povzroči več nevarnosti kot ostro. Razpokane žagine liste je treba odstraniti iz uporabe. Ključi se ne smejo uporabljati, če so čeljusti vzmetene do te mere, da pride do zdrsa. Udarna orodja, kot so zatiči, zagozde in dleta, morajo biti brez gobastih glav. Leseni ročaji orodja se ne smejo razbiti.

Ročno orodje iz železa ali jekla lahko povzroči iskre, ki so lahko vir vžiga okoli vnetljivih snovi. Kjer ta nevarnost obstaja (kjer se shranjujejo ali uporabljajo vnetljivi plini, zelo hlapne tekočine in druge eksplozivne snovi), je treba uporabiti orodja iz neželeznih materialov, ki so odporna na iskre.

Kakšne so nevarnosti, ki jih predstavlja delo s pnevmatskim orodjem?

Pnevmatska orodja poganja stisnjen zrak in med njih med drugim spadajo vrtalniki, kladiva in brusilniki.

SQS pnevmatsko orodje

Z uporabo pnevmatskih orodij je povezanih več nevarnosti. V prvi vrsti je nevarnost, da vas zadene eden od nastavkov orodja ali kakšen pritrdilni element, ki ga delavec uporablja z orodjem.

Pnevmatsko orodje je treba preveriti, da se prepričate, da so orodja varno pritrjena na zračno cev, in s tem preprečite, da bi se odklopila. Uporabiti je treba tudi kratko žico ali pozitivno blokirno napravo, ki pritrdi zračno cev na orodje in bo služila kot dodatna varovalka. Če ima zračna cev premer več kot 13 milimetrov, je treba pri viru dovoda zraka namestiti varnostni ventil za presežek pretoka za zmanjšanje tlaka v primeru okvare cevi.

Na splošno je treba z zračno cevjo upoštevati enake previdnostne ukrepe, kot so priporočeni za električne kable, ker je cev podvržena enaki poškodbi ali nenamernemu udarcu in ker predstavlja tudi nevarnost spotikanja. Pri uporabi pnevmatskih orodij je treba namestiti varnostno sponko ali držalo, da preprečite, da bi nastavki, kot so dleta na kladivu za sekanje, med delovanjem orodja izvrgli. Pnevmatska orodja, ki zabijajo žeblje, zakovice, sponke ali podobne pritrdilne elemente in delujejo pri tlakih, večjih od 690 kPa, morajo biti opremljena s posebno napravo, ki preprečuje izmet pritrdilnih elementov, razen če je del pritisnjen na delovno površino.

Brezzračne brizgalne pištole, ki razpršijo barve in tekočine pri tlaku 6.890 kPa ali več, morajo biti opremljene z avtomatskimi ali vidnimi ročnimi varnostnimi napravami, ki preprečujejo poteg sprožilca, dokler se varnostna naprava ne sprosti ročno.

varno delo z orodjem
VIR 1

Dodatna zaščita

 • Zaščita oči je potrebna, zaščita glave in obraza pa je priporočljiva za vse zaposlene, ki delajo s pnevmatskim orodjem.
 • Namestiti je treba tudi zaslone, ki ščitijo bližnje delavce pred udarci letečih drobcev okoli vrtalnikov, pištol, spenjalcev, ali brusilnikov.
 • Puške na stisnjen zrak ne smejo biti nikoli usmerjene proti nikomur.
 • Delavci jih nikoli ne smejo »slepiti« proti sebi ali komur koli drugemu. Ko se za čiščenje uporablja stisnjen zrak, je treba uporabiti zaščito pred odrezki.
 • Uporaba težkih odbojnih kladiv lahko povzroči utrujenost in obremenitve. Težki gumijasti ročaji zmanjšujejo te učinke, saj zagotavljajo varen oprijem.
 • Delavci, ki upravljajo z udarnim kladivom, morajo nositi zaščitna očala in zaščitne čevlje, ki jih ščitijo pred poškodbami, če kladivo zdrsne ali pade. Uporabiti je treba tudi obrazni ščit.
 • Hrup je še ena nevarnost, povezana s pnevmatskimi orodji. Delo s hrupnimi orodji, kot so odbojna kladiva, zahteva pravilno in učinkovito uporabo ustrezne zaščite sluha.

Sklep

Varno delo z orodjem je popolnoma možno, če se boste le držali priporočenih smernic in varnostnih navodil.

VIR (1) Twitter