Varjenje za začetnike – kako izbrati varilni aparat?

Zdravje

Koristno, Novice

Comments are off

January 18, 2022

 

Včasih je res težko je ugotoviti, kateri varilni aparat je najboljši za varjenje za začetnike, saj je treba upoštevati kar veliko število dejavnikov. Poglejmo, na kaj paziti.

Varilni aparat glede na postopek

Kot večina od vas že ve, obstaja precej različnih vrst varilnih postopkov. Najpogostejši so varjenje s palico, MIG, TIG in varjenje s polno žico. MIG na splošno velja za najlažjega, zato je smiselno začeti z varilnim aparatom, ki to zmore, vendar številni osnovni, majhni gospodinjski projekti uporabljajo varjenje s palico. Obstajajo še drugi pomembni vidiki, kot so stroški, vir energije, kakšno varjenje menite, da boste večinoma opravljali, garancija in stroški dodatne opreme, ki jo boste potrebovali. Gre predvsem za zaščitno opremo, kot so čelade in rokavice ter drugo varnostno opremo. Izbirate lahko med številnimi odličnimi blagovnimi znamkami, kot so Miller, Lincoln Electric, Hobart, Everlast, Amico, Sungold in druge.

Pri nakupu in svetovanju pri izbiri se seveda obrnite na zastopnike teh blagovnih znamk, kot je je npr. SQS varilni aparati.

Zakaj izbrati MIG varilni aparat?

  • Neprekinjeno podajanje žice odpravlja potrebo po prenehanju dela, torej ni treba zavreči in zamenjati izrabljene elektrode
  • Zaščita z inertnim plinom pri MIG varjenju opravlja enako nalogo kot prevleka iz trdnega toka na palicah, ki se uporabljajo pri varjenju z elektrodami
  • Uporablja se za zaščito staljenega bazena pred kontaminacijo, kar lahko privede do lukenj, imenovanih poroznost, krhkih zvarov in drugih težav
  • Končan MIG zvar ne bo pokrival žlindre. Zato vam prihrani čas, saj vam ni treba polirati žlindre, da bi preverili kakovost zvara.
  • Najboljše je varjenje MIG v zaprtih prostorih, stran od vetra in velikih ventilatorjev.

Dodatni razmisleki pred nakupom

Razmislite in določite vrste varilnih projektov, na katerih boste večino časa delali. Ali boste popravljali in obnavljali vaš stari motor ali avtomobil? Morda želite popraviti staro kmetijsko opremo ali igrače vaših otrok? Če ste umetniške sorte, boste morda želeli ustvariti nekaj kovinskih skulptur. Ko premislite in določite varilne projekte, na katerih boste delali, je čas, da določite specifično debelino kovine, s katero boste največ delali. To vam bo pomagalo pri odločitvi, kateri aparat je najboljši za vas. Zavedajte se, da je v ta proces je vključenih veliko dejavnikov in ni samo enega pravilnega odgovora na to, kateri stroj bi morali kupiti.

Preden začnete torej resno razmislite o vseh teh dejavnikih in odločitev bo lažja. Ne pozabite, da je to dolgoročna naložba in verjetno si boste želeli, da čim več dejavnikov dela vašo korist.

Usposabljanje

Ko začnete delati kot varilec, razmislite tudi o ustreznem usposabljanju. To vam ne bo pomagalo le izboljšati vaših varilnih veščin, ampak vam bo tudi pomagalo pri odločitvi, katera vrsta varjenja je najboljša za vas. V številnih slovenskih podjetjih in organizacijah, npr. Institut za varilstvo (1) vam ponujajo široko paleto tečajev varjenja in možnosti usposabljanja. Ponujajo tudi tečaje teorije varjenja, tako da se lahko naučite več o različnih postopkih varjenja.

Sklep

Ni enega samega varilnega aparata, ki bi bil absolutno najboljši za varjenje za začetnike. Ljubiteljski varilci bodo imeli drugačne potrebe kot profesionalni varilci. Bistvo je, da najdete varilni stroj, ki najbolje ustreza vam in vašim potrebam. Opravite raziskavo, pretehtajte svoje možnosti, opravite nekaj tečajev in nato izberite najboljši varilni aparat za vas.

VIR (1) Institut za varilstvo