Znanja, ki jih na SEO tečajih, o optimizaciji spletnih strani, posredujejo SEO strokovnjaki

Zdravje

Koristno, Novice

Comments are off

October 29, 2020

Na internetu je mogoče, tako v tujini, kot v Sloveniji, najti ogromno tečajev o optimizaciji spletnih strani (t.i. SEO). Večina SEO tečajev poteka online, nekateri med njimi pa delujejo tudi v živo, po principu coachinga oz. SEO mentorstva, kjer tečajniki za spletno optimizacijo dobijo SEO strokovnjaka, ki s tečajniki skupaj izvaja optimizacijo spletnih strani.

Glede na to, da imate interesenti za SEO tečaje in na splošno, interesenti za pridobitev znanj iz področja SEO optimizacije spletnih strani, različne ambicije, so spodaj predstavljeni 4 sklopi znanj, ki jih ponuja, vsak na svoj način, povprečen SEO tečaj (ki pa jih ponavadi izobraževanja in predavanja za SEO optimizacijo, ne morejo obdelati v celoti).

Najpogostejša znanja, ki so posredovana preko SEO strokovnjakov, na različnih SEO tečajih, se dotikajo spodnjih tem (vir slike 1 – UNDERSTANDING THE IMPORTANCE OF SEO FOR YOUR BUSINESS)

  • strukture spletne strani za potrebe SEO
  • SEO analize
  • SEO ustreznega pripravljanja spletnih vsebin
  • gradnje povratnih povezav (offsite SEO optimizacija)
  • razumevanje ključnih besed
  • doseganje dobre uvrščenosti spletnih strani na Googlu, itd…

V Sloveniji, je online SEO tečaj, ki ga na letni ravni, uporablja cca. 60 podjetij, podorbno opisan na povezavi.

seo znanja

NAMIG: Kot boste opazili, pridobljena znanja o SEO optimizaciji, največkrat naprej delijo SEO strokovnjaki freelancerji, saj digitalne agencije, ki se ukvarjajo s spletno optimizacijo, ponavadi niso najbolj zainteresirane, za posredovanje znanj preko dalj trajajočih SEO tečajev in mentoriranj – saj v tem primeru pogosto udeleženci SEO tečajev, ne potrebujejo več uslug SEO agencij.

Preberite še: Najbolj pogosta vprašanja in odgovori o SEO optimizaciji

Znanja o razumevanju pomena optimizacije spletnih strani

SEO strokovnjaki, na večini tečajev o optimizaciji spletnih strani, najprej predstavijo znanja in pomen optimizacije spletnih strani.

Brez razumevanja čemu služi SEO optimizacija in katere koristi prinašajo znanja o SEO optimizaciji, podjetjem in njihovim spletnim stranem, večina podjetij, tako tistih, ki SEO naroča agencijam, kot tudi tistih, ki optimizacijo strani, izvajajo sami, ne izvaja SEO aktivnosti dlje časa – kar pa je prvi izmed “pogojev” za doseganje rezultatov iz naslova optimiziranja strani.

SEO optimizacija je proces, ki podjetjem rezultate prinaša na dolgi rok, kar pomeni, da brez investicije časa in konstantnega dela, rezultatov ni mogoče pričakovati. Kakšne rezultate pa SEO prinaša pa ravno pojasnijo strokovnjaki na tečajih, na začetku.

NAMIG: Po razumevanju pomena SEO optimizacije, se nekateri SEO tečaji osredotočijo na posredovanje osnovnih znanj o SEO (t.i. onsite SEO) in napredna znanja, nekateri tečaji pa najprej začnejo s pripravo SEO strategije – to je SEO načrta, ki vsebuje planirane cilje in aktivnosti za izvedbo SEO kampanj. Zelo podroben primer SEO strategije, je objavljen na povezavi SEO strategija spletne stran Ban&Ban.

Izjava udeleženca SEO tečaja (Bonitetna hiša ebonitete.si):

Naša bonitetna hiša Prva bonitetna agencija d.o.o., smo se s spletno stranjo ebonitete.si, dejansko udeležili dlje časa trajajočega SEO tečaja, pri čemer smo sodelovanje na področju optimizacije spletnih strani, celo podaljšali k začetnim 6 mesecem, za dodatnih 6 mesecev.

Pred udeležbo na SEO tečaju je bilo naše razumevanje SEO optimizacije, zgolj kot razumevanje izvedbe nekaterih aktivnosti na spletni strani, z namenom, da bomo uvrščeni s spletno stranjo ebonitete.si, na Googlu višje. Z redno udeležbo na SEO tečaju ugotavljamo, da je SEO optimizacija pravzaprav proces, ki se nikoli ne konča – kar je po svoje razumljivo, saj, če enkrat zaključimo z optimiziranjem svojih strani, to ne pomeni, da bo zaključila tudi naša konkurenca. Biti prvi na Googlu za vedno, zaradi opravljenih in dokončanih nekaterih SEO aktivnosti, pa je naivno pričakovati.

Znanja o onsite SEO optimizaciji spletnih strani

Drugi sklop znanj, ki jih na različnih SEO tečajih, posredujejo SEO strokovnjaki, se dotika osnov optimizacije, tudi t.i. onsite SEO optimizacija.

Upoštevanje osnov optimizacije spletnih strani pomaga podjetjem in spletnim stranem, optimizirati obstoječe spletne vsebine in strani (npr. vstopno stran, produktne strani v trgovini, kategorije v spletnih trgovinah, obstoječe blog zapise, itd….), z namenom, da se objavljene vsebine na spletnih straneh, na Googlu pojavijo/prikažejo višje v iskalniku, posledično pa ji opazi in nanje klikne več uporabnikov Googla.

Pri tem velja omeniti, da se znanja in osnove optimizacije spletnih strani, t.i. onsite SEO, praktično posredujejo na vseh začetniških SEO tečajih, nemalo tečajev pa ponuja samo te osnove, medtem, ko znanja o naprednem SEO, ponavadi pojasnjuje bistveno manj tečajev.

IZJAVA UDELEŽENCA TEČAJA O ONSITE SEO OPTIMIZACIJI (Sanjski-Sopek.si)

Spoznati zakonitosti in znanja iz področja onsite SEO optimiziranja posameznih spletnih vsebin, je iz vidika podjetja, ki želi dolgoročno nastopati in napredovati na Googlu, ključnega pomena.

V podjetju Sanjski-Sopek.si smo preko SEO tečajev, katerih se udeležujemo redno, prišli do odličnih uvrstitev na Googlu, ne samo za nekatere, najtežje slovenske ključne besede, temveč tudi s spletnimi vsebinami, za besede, ki jih sicer vtipka manj uporabnikov Googla, a so bistveno bolj natančno ciljane.

Znanja o offsite SEO optimizaciji strani

Offsite SEO optimizacijo nekateri SEO strokovnjaki sicer kljub vsemu uvrščajo med osnovne tehnike optimizacije spletnih strani, zaradi tega, ker brez gradnje povratnih povezav, spletna stran, pravzaprav zelo tažko dosega visoke uvrstitve na Googlu, za najtežje, najbolj konkurenčne in generične ključne besede.

Večina SEO strokovnjakov, ki posredujejo znanja o offsite SEO, le ta uvršča k napredni optimizaciji, saj so učinki offsite SEO aktivnosti, vidni samo ob pogoju, da so znanja o onsite SEO optimizaciji, predhodno upoštevana in implementirana, v največji možni meri.

Znanja iz področij offsite SEO se dotikajo različnih tehnik za pridobivanje povratnih povezav, priprave različnih vrst spletnih vsebin, ki pomagajo pridobivati povratne povezave, spletnega mreženja, ipd….

Izjava udeleženca SEO tečaja o offsite SEO optimizaciji (dječja odjeća Bambini.hr)

Offsite SEO tečaj je “obvezna” nadgradnja vseh lastnikov spletnih strani in trgovin, ki so z onsite SEO optimizacijo, uredili osnovne elemente na svojih spletnih straneh.

Tudi, če “v nedogled” optimizirate obstoječe elemente na vaših spletnih straneh, premika, brez offsite SEO, enostavno ne bo. Vsaj ne za najtežje, t.i. generične in najbolj konkurenčne ključne besede.

V tem pogledu smo tudi sami s svojo trgovino Bambini.si v Sloveniji, že pred leti, štartali najprej z onsite SEO optimizacijo, nadaljevali pa z offsite SEO. Enak postopek in proces pa ubiramo tudi za našo hrvaško podružnico Dječja odjeća Bambini.hr na Hrvaškem.

Znanja o tehnični optimizaciji spletnih strani

Najbrž najmanj SEO tečajev je na trgu teh, ki se dotikajo tehnične optimizacije spletnih strani, strokovnjaki, ki posredujejo znanja iz področij tehnične optimizacije strani, pa le ta delijo v sklope pohitritve nalaganja spletnih strani, strukturiranja podatkov (schema mark up), uporabo Google my Business profila, ustrezno strukturiranje spletnih strani, itd…

Izjava udeleženca SEO tečaja o tehnični optimizaciji (vzmetnice Pohistvo123.si)

Za našo trgovino, v kateri so v prodajnem programu, v ospredju predvsem vzmetnice in ostala, najrazličnejša ležišča, je tehnična SEO optimizacija pravzaprav nuja – saj se vedno več naših obiskovalcev v trgovino vrača preko mobilnih naprav, kjer je hitrost nalaganja naše ponudbe ležišč, ključna za supeh pri prodaji.

Po izvedbi tehnične optimizacije, kjer preko orodja Google Page Speed dosegamo hitrostno oceno 97/100, je opazen hkrati tudi skokovit porast vzmetnic, zato potrjujemo, da so znanja iz tehnične optimizacije strani, ključna za prodajne uspehe.

Dodatne informacije:

kaj je seo

Viri, povezave in ključne besede:

a – seo znanja tečaj
1UNDERSTANDING THE IMPORTANCE OF SEO FOR YOUR BUSINESS