Priprava šolske torbe za prvošolca

Zdravje

Koristno

Comments are off

May 4, 2023

Kaj je potrebno paziti pri izbiri šolske torbe za vašega prvošolčka

Izbira šolske torbe za otroke, ki bodo prvič prestopili šolski prag je zahtevna. Ne samo za vas. Tudi vaš otrok se obremenjuje s tem kakšno šolsko torbo bo imel. Preko njegovih oči ne gre za lastnosti temveč za izgled.

Zato je pomembno, da se preden se podate v nakup, o tem pogovorita. Otroka seznanite s tem kaj mora imeti šolska torba za prvi razred oziroma katera je primerna zanj. S tem ga boste pripravili na morebitne ovire, ki bodo nastale pri izbiri.

Šolske torbe za prvo triado imajo posebne zahteve in priporočljive lastnosti. Pa si jih poglejmo.

Oblika šolske torbe

Do še nedavnega je veljalo, da morajo biti šolske torbe za otroke, ki obiskujejo katerega od prvih treh razredov trde. Nekateri so jih zaradi tega klicali kar kvadratne. Vse stranice takih šolskih torb so bile trde. Enako tudi pokrov. Taka oblika je potrebna zaradi razvijajoče otroške hrbtenice. V primeru trdega hrbtišča in dna in pravilne namestitve šolske torbe se bistveno zmanjša obremenitve.

Iz zadnjega podatka pa že izhaja, da ni nujno, da je šolska torba v celoti trda. Pravzaprav je celo boljše, da je trdo samo hrbtišče in dno. Stranici, zadnji del ter tudi vrhnji del pa so iz blaga. S tem se nekako »prisili« vsebino šolske torbe, da je bolj pritisnjena ob hrbtišče. S tem pa dosežemo, da je tudi obremenitev na otroško hrbtenico manjše.

Dodatki za vidnost.

Čeprav pouk potek v dnevnem času je pozimi, ko so dnevi krajši v času ko gre otrok v šolo ali iz nje tema. In ker so otroci razposajeni in igrivi je nujno, da jih udeleženci v prometu vidijo veliko prej. Zato naj bo njihova šolska torba opremljena z dovolj odsevnimi deli, da bo otrok dobro viden ne glede na položaj. Odsevniki naj bodo spredaj, ob strani in tudi na naramnicah. Če pa so še kje drugje je to samo še dobrodošlo. Ne pozabite niti na kresničko ter rutko v prvem razredu.

Kvalitetni materiali

Dobre šolske torbe za prvo triado so dovolj kvalitetne, da jih otrok uporablja brez težav več let. Pri kvalitetnih torbah so materiali vodoodporni in debelejši. A na otip in ogled je težko ugotoviti katere šolske torbe so kvalitetne. Zato vam predlagamo, da izberete šolsko torbo renomirane blagovne znamke. Tudi slovenska blagovna znamka Target je ena izmed njih. Tukaj pa si lahko preberete kaj odlikuje najboljše šolske torbe.

Šolske torbe za prvo triado

Ne pozabite potrebščin

Otrok poleg šolske torbe in knjig ter delovnih zvezkov potrebuje tudi kvalitetne šolske potrebščine. Natančen seznam kaj otrok še potrebuje v šolski torbi lahko najdete na spletni strani vaše šole. Tam imate običajno dva seznama in sicer enega za učne pripomočke (knjige, delovne zvezke in zvezke) ter ostale šolske potrebščine.

Knjige in delovne zvezke lahko tudi enostavno naročite v najbližji poslovalnici DZS ali Mladinske knjige, kjer bodo tudi oni za vaš razred že imeli seznam. Tako vam ne bo potrebno skrbeti glede pravilne izbire.

Drugače je pri zvezkih in ostalih potrebščinah. Tu pojdite po seznamu in predvsem pri zvezkih pazite, da izberete prave zvezke, katere zahteva vaša šola. Ni so vsi enaki in posamezne šole imajo lahko različne zahteve.

Ostale potrebščine lahko po seznamu naročite preko spleta, kjer boste lahko kar precej privarčevali.

Tako, navedli smo vam le nekaj osnovnih napotkov za izbiro šolske torbe, a smo prepričani, da lahko samo z upoštevanjem le teh bistveno zmanjšate stres pri izbiri. Ko z otrokom dorečete osnovne lastnosti mu pustite prosto pot pri nadaljnji izbiri. Ne razmišljajte na način, da mu nekaj čez par mesecev ne bo več všeč. Zato ga ne odvračajte od izbire njegovega najbolj priljubljenega lika. Naj bo vstop v prvi razred razburljiv in naj bo z njim njegov ali njen junak.

Za vas pa smo izbrskali tudi vodič za izbiro šolske torbe. Le tega najdete tukaj.