Prednosti koračnih motorjev, ki prepričajo

Zdravje

Koristno

Comments are off

April 15, 2021

Danes pod drobnogled vzamemo eno najbolj priljubljenih izbir ljubiteljev elektronike. Ena od največjih prednosti koračnih motorjev je vsekakor njihova relativno nizka cena in razpoložljivost. V današnjem prispevku pa si ogledamo še ostale.

1. Fleksibilnost

Koračni motorji ponujajo fleksibilnost za široko paleto aplikacij, ker zasnova motorja zagotavlja stalni navor, brez da se motor napaja.

2. Večji navor

Navor koračnega motorja, ki je enake velikosti kot servo motor, je pri nižjih hitrostih večji od navora servo motorja.

primerjava-koracnega-in-servo-motorja
Razlika med koračnim in servo motorjem (VIR 1)

3. Stroškovno so ugodnejši od servo motorjev

Koračni motor se pogosto uporablja v sistemu „Open Loop“, ki omogoča, da je koračni motor enostavnejši in cenejši za nadziranje.

Koračni motorji imajo veliko število magnetnih polov (severnih in južnih), ki se jih ustvari s trajnim magnetom ali električnim tokom, običajno jih je od 50 do 100.

Ena od največjih prednosti stopenjskih motorjev je tako njihova relativno nizka cena in razpoložljivost. Koračni motorji so v bistvu enostavni za namestitev in uporabo na splošno. Praktično vse, kar še dodatno potrebujete je primeren gonilnik (npr. Stepper Motor Driver Polabs) in krmilnik.

4. Koračni motorji so varnejši

Koračni motorji naj bi bili varnejši, saj se bodo ustavili oz. prenehali delovati, če se kaj pokvari.

5. Koračni motorji imajo daljšo življenjsko dobo

Mnogi gibljivi deli motorja so brez trenja, zato ima koračni motor daljšo življenjsko dobo. V bistvu so edini deli, ki se sploh lahko obrabijo, ležaji.

6. Odličen navor pri nizki hitrosti

Koračni motorji ponujajo odličen navor pri nizki hitrosti, kar pomeni, da bo motor prenesel veliko obremenitev, ne da bi morali uporabiti dodatne mehanizme menjalnika.

7. Ne more priti do preobremenjenosti

Motorja se ne more poškodovati z mehansko preobremenitvijo, vendar lahko pride do težav, ko se obremenitev poveča zunaj priporočljive. To je tudi razlog, zakaj so koračni motorji bolj primerni za konstantne oz. stalne obremenitve.

8. Zagotavljajo polni navor v mirovanju

Ena od mnogih prednosti koračnih motorjev je tudi zagotavljanje polnega navora v mirovanju, medtem ko so navitja napajana, rotor pa miruje. Koračni motor lahko zdrži obremenitev tudi, ko na navitja ali je brez toka. To je splošno znano kot uporniški navor ali preostanek navora.

prednosti-koracnih motorjev
Sinhrona rotacija (VIR 1)

11. Zelo zanesljivi

Koračni motorji so zelo zanesljivi, saj v motorju ni kontaktnih ščetk. Zato je življenjska doba koračnega motorja preprosto odvisno od življenjske dobe ležaja gredi.

12. Sinhrono vrtenje pri nizki hitrosti

S koračnimi motorji je mogoče doseči sinhrono vrtenje z obremenitvijo pri zelo nizki hitrosti, ki je neposredno povezana z gredjo. Široko paleto vrtenja hitrosti je mogoče realizirati, saj je hitrost sorazmerna s frekvenco vhodnih impulzov.

13. Dobra izbira za aplikacije, ki zahtevajo nizko hitrost z visoko natančnostjo

Normalni DC motorji nimajo zelo velikega navora pri nižjih hitrostih, vendar ima koračni motor največji navor pri nizkih hitrostih. Zaradi tega je ta motor dobra izbira za aplikacije, ki zahtevajo nizko hitrost z visoko natančnostjo.

Če torej strnemo, lahko vidimo, da so prednosti koračnih motorjev kar številne. Verjamemo, da jih je še več, ki jih sploh nismo omenili. Zagotavljajo robustnost, visoko zanesljivost, preprosto namestitev, omogočajo nizko vzdrževanje, ponujajo odličen odziv na začetek / zaustavitev / obračanje in bo delo v mnogih okoljih.

VIR (1) Real Pars