Plezanje [Kako začeti]

Zdravje

Koristno

Comments are off

April 21, 2021

Če iščete kondicijo, zabavo in zdrav odmerek adrenalina hkrati, potem je plezanje idealen šport, ki bi ga morali poiskusiti. Čeprav je to adrenalinski šport za najbolj pogumne, ga poizkusi tudi veliko vsakdanjih rekreativcev. Če imate željo in ste dobro fizično pripravljeni, potem je vredno poizkusiti.

Če bi radi začeli s plezanjem, vam svetujemo, da:

  • Si poiščete plezalnega vodnika
  • Si izberete vrsto plezanja, ki jo želite preizkusiti
  • Se ustrezno usposobite
  • Najdete svojo plezalno smer ali poligon v telovadnici

Poiščite gorskega vodnika ali inštruktorja

Vaš prvi korak, preden se zapodite v skale, je iskanje kvalificiranega vodnika. Mnogi začnejo z izkušenimi prijatelji ali pa poiščejo pooblaščenega gorskega vodnika, ki vas bo naučil rokovanja z vrvmi, karabini in pasovi. Najboljša izbira so seveda AO ji, oziroma alpinistični odseki v planinskih društvih, kjer vas pošljejo na kvalificirano šolanje.

Izberite vrsto plezanja

Plezanje ima široko paleto disciplin, pri čemer vsaka zahteva različne vrste opreme in treninga. Vaša izbira vrste plezanja pomaga tudi pri določanju krajev in smeri, po katerih lahko plezate. Kot začetnik se boste lotili plezanja v zaprtih prostorih, balvanskega plezanja ali pa športnega plezanja  na prostem.

Plezanje v zaprtih prostorih

Številne šole, javni rekreacijski centri, adrenalinski parki in nekaj planinskih društev ima opremljeno umetno steno, kjer lahko ljudje preizkusijo športno plezanje. Stene so opremljene z umetnimi oprimki, ki so postavljeni tako, da so možne različne težavnostne stopnje plezanja. Postavljavci smeri lahko z lahkoto premikajo oprimke in tako ustvarijo neskončno število novih vzponov na isti steni.

Plezanje v telovadnicah

Plezanje na umetnih stenah v telovadnicah je izvrsten začetek. Plezališča v telovadnicah so za začetnike zelo primerna, ker niso odvisna od vremenskih vplivov. Omogočajo vam tudi, da se preizkusite v najeti opremi, preden investirate v svojo.

Balvansko plezanje

Balvansko plezanje ali balvaniranje, slengovsko tudi bolderiranj, je plezanje brez vrvi na balvane, ki praviloma niso višji od doskočne višine, zato pri padcih navadno ne pride do resnih poškodb. Balvansko plezanje se običajno izvaja na velikih balvanih, umetnih balvanih, izvajajo pa ga tudi na večjih stenah ali celo stavbah (1).

Balvansko plezanje zahteva najmanj časa in opreme. Večina balvanskih poti vas pripelje le toliko visoko, da lahko udobno doskočite. Plezalci se lahko premikajo (vzdolž skale vodoravno, vzporedno s tlemi) in tako pilijo moč in gibanje, ne da bi bili izpostavljeni nevarnejšemu padcu. Nekateri to počnejo tudi na zidovih

Plezanje po balvanih je odlična začetna dejavnost, saj zahteva le plezalne čevlje, vrečo z magnezijem in izkušenega opazovalca. Plezalni pasovi in vrvi niso potrebne

Športno plezanje z vrvjo na prostem

Plezanje s pripomočkom reverso
Plezanje s pripomočkom Reverso

Športno plezanje je sodobna oblika plezanja, ki vključuje varne oblike prostega skalnega plezanja: težavnostno plezanje (tudi plezanje v vodstvu), balvansko plezanje (balvaniranje) in hitrostno plezanje. Ravno varnost ter zmožnost prilagajanja težav različnemu znanju in sposobnostim udeležencev je povzročila bliskovit razvoj in priljubljenost, tudi med otroci in mladino. Plezanje vključuje pritrditev plezalne vrvi na sidrišče na vrhu smeri in nato plezanje proti sidrišču, medtem ko drug plezalec drži vrv napeto.

S trdnimi sidrišči in napeto vrvjo zmanjšate razdaljo, ko padete, če zdrsnete s skale. Zato je plezanje po vrvi prva vrsta plezanja, ki jo boste izvajali tako v zaprtih prostorih kot na prostem. Oseba, ki med napredovanjem skrbi, da je vrv stalno napeta, je ponavadi vaš vodnik, inštruktor ali pravilno usposobljen plezalec. Prav tako se boste morali naučiti, kako se odzvati ob padcu.

Naprednejše vrste plezanja

Ko boste usposobljeni za športno plezanje v telovadnici ali na prostem, boste pripravljeni za prve smeri v športnih plezalnih poteh. Na zunanjih športnih plezalnih poteh so ponavadi zvrtani vijaki v skalo, pri napredovanju pa se nanje pripenjate s hitrimi vponkami.  Pri tradicionalnem plezanju pa morate poleg pripenjanja in plezalnih sposobnosti imeti še zanje izdelovanja sidrišč in varovanje soplezalca.

Oprema za plezanje

Če začnete v telovadnici ali plezate z vodnikom, si običajno lahko opremo izposodite. Telovadnice ali vodniki bodo morda zahtevali, da kupite vsaj nekaj kosov opreme. In sčasoma si boste zaželeli celoten komplet svoje plezalne opreme. Nasvet: Pred plezanjem vedno preglejte svojo opremo – ne glede na to, ali jo imate v lasti ali si jo izposodite. Pogosta uporaba neizogibno povzroči nekaj obrabe. Prednost nakupa lastne opreme je v tem, da poznate njeno zgodovino.

Plezalna oblačila

Nosite oblačila, ki vas ne ovirajo pri gibanju v steni. Vaša oblačila morajo biti zračna in se hitro sušiti. Na ta način vam bo med plezanjem toplo in udobno. Če plezate na prostem, nosite tudi oblačila za spreminjajoče se vremenske razmere, tako kot za pohodništvo.

Plezalni čevlji

Plezalni čevlji ščitijo vaše noge, hkrati pa zagotavljajo trenje, ki ga potrebujete za oprijem opor. Večina modelov je precej vsestranskih, toda vaša plezalna sposobnost in to kje plezate sta dejavnika pri izbiri pravilnega čevlja.

Čevlji za plezanje v skali naj se tesno prilegajo, vendar ne boleče tesno. Splošno pravilo je, da so bolj prilegajoči čevlji norma za tehnično zahtevnejše vzpone. Ti čevlji niso primerni za daljšo hojo, saj se bodo hitro uničili. Za dostop od avtomobila do vznožja plezališča nosite drugo primerno obutev. Plezalni čevlji so namenjeni samo plezanju.

Plezalna čelada

Ko plezate na prostem, morate vedno nositi čelado, izdelano posebej za plezanje. Plezalne čelade so zasnovane tako, da ščitijo glavo pred padcem kamenja in drugih predmetov, nekatere (čeprav ne vse) pa so namenjene zaščiti v primeru padca. Običajno jih ne nosijo v plezalni telovadnici, ker gre za nadzorovano plezanje.

Plezalna čelada Grivel Stealth
Plezalna čelada Grivel Stealth

V čeladi se morate počutiti udobno, ne sme biti ne preohlapna in ne pretesna. Čelade imajo običajno trdo zaščitno lupino in notranji sistem jermenov.

Plezalni pas

Razen pri plezanju po balvanih, povsod potrebujete plezalni pas. Pas je sestavljen iz dveh osnovnih delov:

  • Pasni del: Ta se namesti čez boke in se mora tesno prilegati.
  • Zanke za noge: Po ena zanka se namesti na vsako nogo. Številni pasovi prikladno ponujajo nastavljive ali odstranljive zanke za noge. Pasovi za športno plezanje imajo ponavadi elastične zanke za noge, ki so raztegljive ampak ne nastavljive z jermeni.

Pas vam omogoča varno in učinkovito pripenjanje na vrv. Vsi pasovi imajo dve sprednji pritrdilni točki, zasnovani posebej za napenjanje vrvi in privezovanje, eno na pasu in eno na nogah. Na splošno se točke pritrditve razlikujejo od namenske zanke za zaklepanje. Pravilno zapenjanje pasu je bistvenega pomena za varnost.

Magnezij

Tako kot telovadci plezalci z magnezijem izboljšajo oprijem. Magnezij absorbira potenje na rokah. Za zmanjšanje vpliva na okolje je dobra ideja, da uporabite magnezij, ki ustreza barvi skale, po kateri plezate. Magnezij nosite v majhni torbici, ki jo namestite na pas.

Vponke – Karabini

Obvezna plezalna oprema so seveda tudi karabini oziroma vponke. Ti močni, lahki kovinski obročki z vzmetnimi vratci so namenjeni pritrjevanju plezalne vrvi na vijake, matice, sidrišča. Uporabljajo se tudi za pritrditev vaše opreme na zobniške zanke na vašem pasu. Za večino začetnikov je prva vponka, ki jo kupite, vponka z matico, ki je zasnovana za uporabo s pripomočkom za varovanje reverso.

Pripomoček za varovanje

Pripomoček kot je pripomoček za varovanje Reverso Petzl – se uporablja za lažje krmiljenje vrvi. Pri pravilni uporabi naprava za varovanje poveča trenje, kar pomaga tistemu, ki varuje, da ublaži padec, spušča plezalca, postopoma napenja vrv, ko plezalec napreduje, ali pa gladko zavira..

Prvih nekajkrat, ko se povzpnete, vam morda ne bo treba imeti lastne naprave za varovanje (lahko si jo izposodite ali pa jo bo ponudil vodnik), vendar je to eden bistvenih delov opreme, ki si jo boste sčasoma želeli imeti v lasti.

Plezalne vrvi

Noben kos opreme ni za plezalca bolj pomemben od vrvi, čeprav si boste spet, ko šele začenjate, vrv verjetno izposodili. Ko ste pripravljeni kupiti lastno vrv, morate vedeti kakšno potrebujete.

Koristno je vedeti, da obstajata dve osnovni kategoriji vrvi:

  • Dinamična: To je plezalna vrv, ker je v njej vdelana elastičnost. Zasnovana je tako, da absorbira energijo padca – čeprav je sila padca lahko zelo velika.
  • Statična: To je razmeroma trda vrv, ki v nasprotju z dinamično vrvjo nima veliko elastičnosti. Uporablja se za reševanje.

Vse plezalne vrvi morajo prestati preizkuse UIAA, ki določajo število padcev, ki jih lahko zadrži vrv, udarno silo in dinamično raztezanje.

Preberite si tudi prispevek plezanje v feratah, ki pa ga ne štejemo med klasične vrste plezanja, saj se gibljemo ob jeklenici.

(1, 2) Wikipedia