Krmiljenje višine napetosti obloka – učinkovit sistem za nadzor višine gorilnika

Zdravje

Koristno, Novice

Comments are off

May 30, 2022

 

Ko uporabljate CNC stroj za plazemsko rezanje, je nujno potreben sistem za nadzor višine (npr. torch height control Polabs), ki ohranja konstantno razdaljo med konico plazemskega rezalnika in kovinsko ploščo, ki jo režemo. Čeprav je miza za rezanje videti ravna, je dejstvo, da plošče nikoli niso popolnoma ravne in rezalne mize nikoli ne ostanejo popolnoma ravne. Brez kakršnega koli načina za vzdrževanje vrzeli med gorilnikom in ploščo bi se gorilnik ali dvignil previsoko in zrahljal lok ali pa bi ostal prenizko in se zaletel v ploščo. Eden takih sistemov je tudi krmiljenje višine napetosti obloka.

torch height control polabs

Zakaj sistem za nadzor višine?

Da bi ohranili dobro kakovost rezalnega roba in natančno velikost dela, mora sistem za nadzor višine vzdrževati ne le konstantno višino, temveč mora biti tudi pravilne višine. Če je gorilnik med rezanjem previsok, bo preveč ostanka. Če je gorilnik med rezanjem preblizu plošče, bo prišlo do poškodbe šobe. Višina vpliva tudi na širino reza, kar vpliva na velikost dela.

Krmiljenje višine napetosti obloka

Najpogostejši način za vzdrževanje pravilne višine je uporaba sistema za krmiljenje višine napetosti obloka. To je avtomatski sistem, ki vzdržuje višino reza z vzdrževanjem konstantne napetosti skozi lok. Deluje tako, da izmeri napetost med elektrodo v gorilniku in ploščo, ki jo režemo. Dejanska meritev je med dvema točkama v vezju na vsaki strani loka, običajno točko v vodovodni omarici, kjer je pritrjen vodnik gorilnika, in točko v plazemskem napajalniku, kjer je pritrjeno delovno ozemlje.

Višje kot je gorilnik nad ploščo, dlje je lok raztegnjen, zato se napetost poveča. Ko se gorilnik reže bližje plošči, se lok skrajša, zaradi česar je napetost nižja. Elektronska povratna zanka primerja dejansko napetost z nastavljeno točko in nato poganja motor na dvigalu gorilnika navzgor ali navzdol, kot je potrebno za vzdrževanje konstantne napetosti. Nastavljena vrednost prihaja od operaterja bodisi preko številčnice na krmilni omarici ali prek CNC rezalnega stroja.

Na kaj je treba biti pozoren pri nastavitvi?

Pomembno je, da nastavite pravilno napetost za vsako nastavitev gorilnika. Vsaka nastavitev bo uporabljala drugačno šobo, jakost toka ali hitrost in zato zahteva drugačno nastavitev napetosti za vzdrževanje optimalne višine reza za to stanje. Preveč je možnosti, da bi si jih operater zapomnil vse. Običajno je nastavitev optimalne napetosti obloka objavljena v priročniku s podatki o rezu plazemskega sistema. V sodobnejših plazemskih sistemih je nastavitev napetosti obloka le eden od mnogih parametrov za nastavitev plazme, ki so zabeleženi v bazi podatkov na CNC krmilniku, tako da se lahko nastavi samodejno.

Krmiljenje višine napetosti obloka
Prikaz delovanja brez in z uporabo krmiljenja napetosti (VIR 1)

Od kakovosti sistema so odvisni tudi potrošni deli

Ko sistem za nadzor višine napetosti obloka ne deluje pravilno, lahko povzroči tudi slabe rezultate rezanja. Natančnost sistema za nadzor višine plazme je najbolj kritična pri rezanju majhnih lukenj s plazmo.

Najnovejša tehnologija pri nadzoru višine napetosti obloka bo tudi samodejno kompenzirala obrabo elektrod. Ko se uporablja elektroda, se na površini elektrode zarezi, zaradi česar se del loka, ki je znotraj šobe, podaljša. Da bi ohranili enako višino med konico šobe in ploščo, se mora dejanska napetost obloka povečati. Pri starejšem plazemskem sistemu bo moral operater ročno povečati nastavitev napetosti obloka, ko opazi, da gorilnik reže bližje plošči. Če tega ne stori, bo gorilnik začel pogosteje sesati, operater pa bo verjetno zamenjal elektrodo, še preden je popolnoma obrabljena.

VIR (1) Haco