Kako pravilno izbrati gonilnik za motor?

Zdravje

Koristno

Comments are off

December 21, 2021

 

Ali nameravate delati na projektu, ki vključuje uporabo motorja? Ali vas misel na uporabo tovrstnega motorja zmrazi? No, za to vam ni treba več skrbeti! V prispevku vas bomo popeljali skozi vse potrebne informacije in smernice, ki jih morate upoštevati pri delu z motorji pri vašem naslednjem projektu.

Kaj je naloga motorjev?

Motorji so bistvenega pomena, ko gre za pretvorbo električne energije v mehansko. V bistvu vam omogočajo izvajanje mehanskih nalog z uporabo električne energije. Obstaja več vrst motorjev, vključno z enosmernimi motorji, servo motorji in koračnimi motorji, ki imajo različne značilnosti glede na njihov princip delovanja.

Za popolno delovanje motorjev z vašo izbiro mikrokrmilnika je pomembno, da izberete pravi tip gonilnika motorja. Oglejmo si različne vrste gonilnikov motorjev in poglejmo, kako delujejo.

Kaj je gonilnik motorja (Motor driver)?

Gonilnik motorja (kot je Poscope motor driver) v bistvu “poganja” motor, to pomeni, da omogoča krmiljenje motorja z mikrokrmilnikom. Deluje kot vmesnik med motorjem in mikrokrmilnikom predvsem zato, ker delujeta na različnih ravneh tokov.

Poscope motor driver

Motor zahteva veliko količino toka, medtem ko mikrokrmilnik potrebuje manj toka. Dveh naprav, ki zahtevata različne količine toka, preprosto ni mogoče povezati brez tretje naprave, ki povečuje ali znižuje tok. Gonilnik motorja je tisto, kar potrebujete za nemoteno delovanje.

Gonilnik motorja vzame nizkotokovni signal iz vezja krmilnika in ga poveča v visokotokovni signal, da pravilno poganja motor. V bistvu nadzoruje visokotokovni signal z uporabo nizkotokovnega signala. Na trgu so na voljo različne vrste gonilnikov motorjev. Imajo različne lastnosti in služijo za pogon različnih tipov motorjev.

IC-ji gonilnika motorja so povezani z mikrokrmilniki prek vezja, imenovanega “H-most”.

Katere so ključne značilnosti gonilnikov motorjev?

Ko gre za izbiro gonilnika motorja za vaš projekt, morate upoštevati naslednje standarde in presojati kakovost gonilnika ob upoštevanju naslednjih štirih vidikov:

Napetost in tok

Pomembno je, da izberete gonilnik motorja za vaš projekt tako, da najprej pogledate njegove napetosti in tokovne ocene. Če ste prepričani v aplikacijo, za katero potrebujete gonilnik motorja, potem morate vedeti, kakšna napajalna napetost je potrebna za projekt in kolikšna količina delovnega toka je potrebna za vsako od komponent projekta. Prepričajte se, da gonilnik motorja, ki ga nameravate kupiti, izpolnjuje zahteve glede napetosti in toka vašega projekta.

Združljivost z motorji

“Ena velikost za vse” ne velja za gonilnike motorjev. Vseh gonilnikov motorjev ni mogoče uporabiti za vsako vrsto motorja. Obstajajo nekateri motorji, ki so združljivi z različnimi vrstami gonilnikov motorjev. Na splošno je večina gonilnikov motorjev združljivih z enosmernimi motorji, koračnimi motorji in motorji z zobniki. Če pa iščete gonilnik za servomotor, morate biti pri izbiri gonilnika motorja nekoliko bolj previdni.

Vsak gonilnik motorja ima seznam združljivih motorjev, tako da vam ni treba skrbeti. Vse kar morate storiti je, da pred nakupom pregledate ta seznam.

gonilnik za motor
Primeri različnih gonilnikov (VIR 1)

Vmesnik

Preden izberete gonilnik motorja za svoj projekt, se morate prepričati o njegovi uporabi. Na splošno večina gonilnikov motorjev deluje dobro z Arduino ploščami, vendar če se odločite za drugo aplikacijo, kot je izgradnja brezžičnega projekta, se morate odločiti za brezžični gonilnik motorja. Pogosta vrsta brezžičnega gonilnika motorja je krmilna plošča Bluetooth, ki se pogosto uporablja v številnih projektih brezžičnih motorjev.

VIR (1) SP Robotic Works