Kako izbrati pohodne nogavice

Zdravje

Koristno, Novice

Comments are off

May 5, 2021

 

Ena najpomembnejših stvari, na katero morate pomisliti, ko načrtujete pohod, je tisto, kar boste obuli. Noge so navsezadnje kompenzator vseh udarcev med hojo ali tekom. Večina pohodnikov vloži veliko časa in truda v razmišljanje o svojih pohodniških čevljih, ne da bi upoštevala nogavice. Kako izbrati pohodne nogavice in kaj moramo vedeti, preden se lotimo nakupa?

Zakaj so pohodniške nogavice pomembne?

V zadnjem času se vedno več pohodnikov zaveda, da pohodniški nahrbtnik, pohodne palice in čelna svetilka niso najpomembnejše stvari poleg čevljev in obleke. Pomembne so tudi pohodne nogavice.

Ne glede na to, ali se podate na tedenski ali enodnevni pohod, je vredno vložiti nekaj časa v pravilno izbiro nogavic. Malo razmišljanja vam lahko prihrani veliko nelagodja na poti.

Naložba v prave nogavice za udobje nog je zelo pomembna, saj več kot pohodite, večja je verjetnost, da se boste poškodovali. Poškodbe stopal so glavni razlog za nedokončanje številnih podvigov. Nekatere najpogostejše poškodbe (mehurji, plantarni fasciitis, vraščeni nohti, otiščanje, nevromi, kurja očesa, žulji, atletsko stopalo itd.), je mogoče preprečiti z vlaganjem v ustrezne nogavice. Zdaj, ko veste, zakaj so pohodniške nogavice koristne, se poglobimo v to, kar bi morali iskati pri nakupu prvega para.

Material za pohodne nogavice

Iz česa so narejene vaše nogavice, je verjetno najpomembnejša specifikacija, na katero morate biti pozorni, in tukaj je razlog: Po podatkih zdravniškega združenja za pediatrijo je v nogah približno 250.000 znojnih žlez in lahko v normalnih razmerah na dan proizvedejo približno skodelico znoja. Med pohodništvom bo vaše telo ustvarilo več znoja, zlasti v nogah. T lahkoo povzroči težave z zdravjem stopal. Ko se stopala prepotijo, odvečna vlaga poveča trenje med stopalom in nogavico / čevljem, kar lahko ustvari pretisne omote, ki ovirajo vašo sposobnost pohodništva. Presežek znoja prispeva tudi k atletskemu stopalu, kurjemu očesu in žuljem, zato je izbira materiala, ki odvaja ta znoj, izjemnega pomena.

Kako izbrati pohodne nogavice glede na material

Kako izbrati pohodne nogavice
Nogavice iz bambusove preje BAMBOO

Vaše možnosti izbire materiala vključujejo naslednje:

Merino volna

Večina strokovnjakov prisega na merino volno in z razlogom. Merino vlakna so prijetna tako v hladnih kot v toplih razmerah in ne srbijo kot volna. Poleg tega lahko merino absorbira do 30 odstotkov svoje teže v vlagi, kar pomaga koži odvajati vlago.

Sintetika

Nekateri sintetični materiali, kot so Hollofil®, Thermax® in Thermostat®, so dobri za izolacijo. Podobno kot volna, dobro držijo toploto, nekateri materiali pa se posušijo celo hitreje kot volna. Drugi materiali, kot sta polipropilen in CoolMax®, so dobri za odvajanje vlage, spet drugi, kot sta najlon in Lycra, pa pomagajo ohranjati obliko, ustvarjajo dobro prileganje in zagotavljajo podporo. Če se odločite za sintetiko, se zavedajte, da je mešanica vlaken najboljša izbira, da zagotovite, da so vaše noge tople, suhe in pravilno in da se pravilno prilegajo.

Svila

Svila je odličen izolator in lahko zanesljivo odvaja vlago z vaše noge, vendar ni zelo trpežna. To je odlična možnost za podloge nogavic, ki se lahko uporabljajo skupaj z bolj tradicionalnimi pohodniškimi nogavicami za zmanjšanje trenja in zagotavljajo še večjo odvajanje vlage.

Bombaž

Čeprav je bombaž tehnična možnost, ga nikakor ne priporočamo. Bombaž bo absorbiral vodo in znoj ter se počasi sušil, zato je slaba izbira za preprečevanje žuljev. Zagotavlja tudi minimalno izolacijo, ko se zmoči, zaradi česar so stopala hladna in boleča. Najpomembneje pa je, da izberete ustrezen material za nogavice, ki ustreza vašemu dizajnu pohodniških čevljev. Odvisno od vaše znamke in modela, se bodo različni materiali bolje spajali.

Kako izbrati pohodne nogavice glede na težo

Obstaja tudi več različnih debelin ali tež pohodniških nogavic, ki so najboljše za različne namene in vrste pohodov.

Podloge za pohodne noge

Uporabljajo se pod drugimi nogavicami, da pomagajo preprečiti žulje, atletsko stopalo, kurja očesa in otiščanje. Vpijajo vaš znoj, ga odvajajo in zmanjšujejo obrabo debelejših pohodniških nogavic.

Ultra lahke pohodne nogavice

Te so najboljše za poletne pohode ali kateri koli pohod, kjer bodo vaše noge izpostavljene visokim temperaturam. Primanjkuje jim oblazinjenja, zato se tega zavedajte, če potrebujete dodatno mehkobo. Te nogavice bi se morale brez težav prilegati v katerem koli pohodniškem čevlju.

Lahke pohodne nogavice

Te nogavice so najboljše za toplo vreme, vendar so dokaj vsestranske, ko gre za vrsto pohoda, od sprehodov do eno-dnevnih pohodov. Odlične so za visokointenzivne dejavnosti in se lahko prilegajo v skoraj vsak pohodniški čevelj, ne da bi morali menjati vložke.

Srednje težne pohodne nogavice

Nogavice iz organskega bombaža
Nogavice iz organskega bombaža

Najboljše za toplo ali hladno vreme. Te nogavice so narejene tudi za intenzivne pohode. So bolj trpežne kot lahke nogavice, prednost pa jim daje tudi toplota, odvajanje vlage in udobje. Nogavice bodo v čevlju zavzele več prostora. Poskusite s prileganjem vezalk na čevljih ali z drugo velikostjo čevljev.

Težke pohodne nogavice

Kot si verjetno predstavljate, so te nogavice namenjene pohodom v hladnem vremenu. Tukaj je glavna prednost toplota, vendar je navadno v blazinici stopala in peti dodaten oblazinjen del, da zagotovite udoben podplat. Te nogavice so ponavadi predebele za superge ali pohodniške čevlje, ki so majhni, zato bodite pozorni na prileganje. Kupite čevlje in jih zavežite, da zagotovite tesno prileganje, ki prav tako ne stiska noge.

Pohodne nogavice v treking-stilu

To so najdebelejše pohodne nogavice in se običajno uporabljajo v izjemno hladnih okoljih. Za večino pohodov so neprimerni, če pa se boste pozimi odločili za pohodništvo po visokih nadmorskih višinah, jim boste hvaležni. Vendar njihova debelina pomeni, da se bodo prilegali le čevljem, ki so kupljene zato, da jim ustrezajo. V skladu s tem kupite čevlje!

Prileganje nogavic

Poleg težav s prileganjem, ki jih prinašajo debeline različnih nogavic, morate pri izbiri idealnih pohodniških nogavic upoštevati še druge stvari. Tako kot ste pozorni na velikost, ko kupujete pohodniške čevlje, bodite pozorni tudi na velikosti nogavic. Pravzaprav bodite pozorni na prileganje nogavic, preden kupite čevlje, da zagotovite, da se čim bolje prilegajo. Tudi pri nogavicah obstajajo razlike med spoloma, na katere je treba opozoriti tudi zato, ker imajo ženske drugačno razmerje med širino in višino pete kot moški. Na splošno naj se pohodniške nogavice prilegajo tesno, vendar ne pretesno. Ohlapnosti ne sme biti, saj bo to prispevalo k trenju in povzročilo žulje.

Nogavici se razlikujeta po obliki tudi glede na to ali gre nogavica na levo ali na desno nogo.

Splošni nasveti o vprašanju kako izbrati pohodne nogavice?

Obrnite nogavico navzven, da si ogledate, kako goste so zanke iz blaga. Manjše in bolj goste kot so zanke, bolj bo nogavica blažila vaše stopalo in absorbirala vlago na visokokakovostni ravni.

Šivi katere koli nogavice morajo biti ravni. Šivi, ki štrlijo, lahko ustvarijo tlačne točke, ki vodijo do tornih pretisnih omotov. Pohodniške nogavice bi morale imeti tudi nekaj vidika raztezanja. To omogoča, da nogavica ostane na mestu na nogi. Na splošno mora imeti dobra pohodniška nogavica močnejša vlakna na prstih in peti, da zmanjša trenje, elastična vlakna pa morajo biti v gležnjih, da nogavico držijo na mestu.

Obstajajo tudi različne višine nogavic, na katere je treba biti pozoren.

Tako imamo na izbiro povsem nizke nogavice, ki ne segajo nad gleženjsko kos, nogavice, ki se končajo nekje na sredini gležnja, nizke nogavice, ki segajo nad gleženj, visoke nogavice, ki segajo do sredine meč in celo dokolenske pohodne nogavice.

Glede na teren, na katerem se sprehajate (kako visoka je trava itd.) in višino čevljev, boste morda želeli izbrati nogavice do sredine meč ali višje. Tako boste svoje noge zaščitili pred odrgninami in urezninami

Ko upoštevate, čemu vsemu bodo vaše noge izpostavljene na pohodu, je smiselno s seboj vzeti nekaj parov za različne terene. Zdaj, ko veste kako izbrati pohodne nogavice glede na material, težo, prileganje in obliko, boste lahko našli najboljšo pohodno nogavico za vaše izzive.

Preberite še: Plezanje – kako začeti