Kako izbrati koračni motor za vašo CNC napravo?

Zdravje

Koristno, Novice

Comments are off

February 22, 2022

Koračni motorji so na voljo v standardnih velikostih in ti standardi se imenujejo standardi NEMA. Ter določajo velikost okvirja motorja. Če poskušati razumeti specifikacije koračnih motorjev za navor in vrtljaje na minuto ter NEMA standarde je lahko precej zahtevno.

Pri izbiri motorja je enostavno narediti napake in na koncu priti do napačne nastavitve. Posledično izberete tudi napačni gonilnik koračnega motorja, čeprav naj bi določeni, npr. Polabsov PoStep60-256 Controller bil primeren za vse.

postep60-256-controller

Kako izbrati koračni motor? V prispevku vam pomagamo izbrati pravi koračni motor, ki ustreza zahtevam vašega projekta in CNC usmerjevalnika.

Hitra metoda za izbiro koračnih motorjev

Če potrebujete metodo, ki deluje in hitro opravi delo, lahko uporabite le-to. Vendar pa predstavlja majhno tveganje, saj morda ne boste mogli izkoristiti celotnega potenciala.

Metoda je precej preprosta, na trgu poiščite CNC usmerjevalnik s podobnimi funkcijami kot vaš projekt. Pri izbiri podobnega CNC stroja upoštevajte spodnje pomembne parametre:

  • Njegovi portali morajo imeti približno enako težo kot portali vašega projekta
  • Za vsako os mora imeti enake komponente linearnega pogona
  • Velikost stroja mora biti podobna (podoben odtis in delovno območje)
  • Teža vretena mora biti podobna
  • Če najdete CNC stroj, ki je podoben vašemu predvidenemu projektu, bi lahko uporabili koračne motorje, ki jih uporablja.
  • Poleg tega lahko pregledate izdelek, ki ste ga našli, da ugotovite, ali zmogljivost ustreza vašim zahtevam.

Natančna metoda za izbiro koračnih motorjev za vaš CNC

Izbira koračnega motorja za CNC pomeni iskanje pravega motorja, ki vam lahko zagotovi ustrezen navor in hitrost. Glede na vaše zahteve boste morda morali žrtvovati navor za hitrost ali hitrost za navor.

Druga točka, ki jo je treba omeniti, je, da je CNC močan le toliko, kolikor je močan najšibkejši člen v sistemu. To pomeni, da nima smisla uporabljati težkega koračnega motorja, če ostale komponente CNC niso dovolj toge za prenos velike sile.

Hitrost (pomik)

Največja hitrost pomika, ki jo lahko dosežete pri svojem projektu, je odvisna od različnih dejavnikov, kot so togost okvirja, linearni pogonski mehanizem in seveda motorji, ki jih uporabljate. Za optimalno delovanje izberite motor, ki proizvaja optimalen navor pri vrtljajih, ki jih dosežete na podlagi vaših izračunov. Optimalni navor ne pomeni, da mora motor proizvajati največji navor pri omenjenem vrtljaju. Ker bo navor pri visokih hitrostih vedno nizek.

Visok navor je potreben le, če želite nekaj zagnati iz mirovanja, za ohranjanje premikanja portala ne potrebujete največjega navora vašega motorja.

Iskanje navora

Navor je tisto, zaradi česar se stroj vrti. Odvisno je od različnih dejavnikov, kot so pogonski mehanizem, linearna vodila, teža vretena, teža portalov in material, ki se reže. Navor, ki je potreben za enostavno premikanje osi, lahko izmerite. Ko končate z nastavitvijo elementov linearnega gibanja, lahko pritrdite navoj na gred, ki je povezana z motorjem.

Prepričajte se, da je navoj pritrjen na sklopko in nato privežite drugi konec na fiksno vzmetno tehtnico ali tehtnico. Nato morate poskusiti obrniti gred in potegniti na lestvici in zabeležiti vrednost lestvice, pri kateri se gred začne vrteti. To pomnožite s polmerom sklopke na mestu, kjer ste pritrdili navoj, in dobite najmanjši navor, potreben za premikanje osi.

 

kako izbrati koračni motor
Koračni motor zahteva veliko komponent (VIR 1)

Drug način je, da pritrdite ključ na gred, kamor nameravate pritrditi motorje, in nato s kuhinjsko tehtnico ali kopalniško tehtnico zavrtite ključ z odprtim koncem ključa, ki leži na tehtnici. Prepričajte se, da se tehtnica dotika konice ključa in ne vmes. Upoštevajte odčitek, ko se gred začne vrteti, in vrednost delite z dolžino ključa, dobili boste približno vrednost navora, ki je potreben za premikanje gredi.

Ker so koračni motorji krmiljeni z odprto zanko, dodajte rezervo navora vsaj 50 %, da preprečite, da bi motor zamudil korake, če želite, lahko dodate 100 % ali več rezerve.

Navor in število vrtljajev na minuto sta eden od glavnih parametrov, ki določata zmogljivost vaše konstrukcije. Vendar pa obstajajo še drugi parametri, ki jih morate upoštevati pri izbiri pravega koračnega motorja in jih bomo opisali v enem od naslednjih prispevkov.

VIR (1) Stepper online