Kaj so hidroponični namakalni sistemi ter katera gnojila uporabljamo

Zdravje

Koristno

Comments are off

September 18, 2019

V zadnjem času, se zelo veliko govori o hidroponskem gnojenju zato bomo v današnjem članku opisali kaj so  hidroponični namakalni sistemi grinšot. Predvsem gre za malo drugačen način gnojenja rastlin. To  gnojenje mora potekati v zaprtih prostorih in običajno poteka pod umetno svetlobo. Predvsem zato, ker ti namakalni sistemi delujejo sami in bi prisotnost dežja na odprtem spremenila pogoje gnojenja.

Kaj so hidroponični namakalni sistemi

hidroponični namakalni sistemi

Ko govorimo o hidroponiki ter hidroponskem gojenju rastlin, moramo vedeti, da obstaja več hidro sistemov za gojenje. V današnji objavi bomo pregledali kaj točno so hidroponični namakalni sistemi ter opisali njihovo uporabo. Potrebno je povedati, da so gnojila za hidroponične namakalne sisteme povsem drugačna kot gnojila za gojenje v zemlji. Običajno so to gnojila, katera so sestavljena iz A in B komponent, katere zmešamo šele pred uporabo. Posebej pa moramo opri teh sistemih paziti na pH ter EC hidroponične mešanice za gnojenje.

Pri hidroponskih sistemih zalivanja rastlin, govorimo v resnici o namakalnem sistemu, kateri uporablja za zalivanje vnaprej pripravljeno mešanico hidroponskih gnojil in vode. Naj si bo kapalni sistem, krožni sistem, NFT ali Ebb & Flood vedno so hidroponska gnojila enaka. Tak sistem zalivanja deluje lahko na električno energijo ali pa na padec , torej se voda zadržuje v sistemu. To je pomembno predvsem zato, da ne bi korenine ostale brez vlage in bi se posušile. Enako velja za hidroponiko kot za aeroponiko, vedno morajo biti korenine v dovolj vlage, da se ne začnejo sušiti. (a)

Katera gnojila uporabljamo za hidroponsko gojenje rastlin

V nadaljevanju članka si bomo ogledali par primerov uporabe hidroponskih gnojil za hidroponični namakalni sistemi. Kot smo že omenili, so ta gnojila narejena kot samostojna gnojila ali pa jih sestavljata dve ali več komponent.

Prvo primer je Plagron Hydro A+B, kateri vsebuje v dveh flašah vsa hranila za fazo rasti in cvetenja rastlin. Ti dve komponenti, se mešata med sabo v razmerju 1:1. (b)

Drugi primer gnojila katero uporabljajo hidroponični namakalni sistemi sta Canna Hydro Vega A+B ter Canna Hydro Flores A+B. Prvega uporabljamo v fazi rasti rastlin, drugega pa v fazi cvetenja. Enako mešamo obe komponenti v razmerju 1:1. (c)