Kaj je šotor za gojenje in kakšna je dodatna oprema zanj

Zdravje

Koristno

Comments are off

April 4, 2019

Šotor za gojenje grinšot, je šotor iz debelejšega platna, kateri nam omogoča gojenje rastlin pod umetno svetlobo. Poleg šotora pa potrebujemo tudi luči za gojenje rastlin ter primerno prezračevanje za šotor. Luči bodo nudile nadomestek naravni svetlobi, prezračevanje pa bo dovajalo rastlinam svež zrak bogat s CO2. Obstaja tudi dodatna oprem za šotor, kot so avtomatska regulacija vlage in temperature ter CO2 generator. Lahko pa si kupite tudi cooltube, karbonski filter ter timer za zalivanje in luči.

Kaj je šotor za gojenje rastlinšotor za gojenje

Zunanjost šotora za gojenje

Šotor za rastline je običajno kovinska konstrukcija, katera nosi platnene stranice šotora. Ima glavno odprtino, kot vrata, skoraj čez celo sprednjo steno šotora. Skozi njo lahko vnašamo rastline ter jih zalivamo ter opravljamo vsa ostala vzdrževalna dela v šotoru. Pri straneh ima po navadi še dve, oknu podobni odprtini, katere so namenjene zalivanju manj dostopnih rastlin. To so rastline ki so pri zadnji steni šotora. Te odprtine na šotoru se odpirajo in zapirajo z masivno zadrgo.

Poleg zgoraj naštetih odprtin, pa ima šotor za gojenje tudi odprtine za dovod svežega zraka ter odvajanje zraka ter vlage. Nekateri modeli pa imajo tudi luknje za hlajenje cooltube žarnice. S tem zagotavljamo dovolj nizko temperaturo v šotoru.

Notranjost šotora za gojenje

Šotor za gojenje ima notranje stene oblečene s platnom, ki odbija svetlobo, katero ima boljšo odbojnost od ogledala. Narejeno je tako, da se čimveč svetlobe odbije od sten nazaj v prostor. S tem se zelo poveča izkoristek odbite svetlobe. V notranjosti šotora na stropu imamo 2 ali 3 kovinske palice. Te palice so namenjene obešanju oglenega filtra in luči za gojenje. Odbojno platno je pralno zato da ga lahko očistimo umazanije.

Dodatna oprema za šotor za gojenje

Dodatna oprema za šotor za gojenje je lahko sestavljena iz veliko dodatkov. V nadaljevanju članka si bomo ogledali nekaj dodatnih sistemov, katere lahko uporabimo v šotoru ali s tujko growboxu.

Osnovna dodatna oprema:

  • luči za gojenje rastlin HPS, LED, MH
  • dušilka ali driver za LED
  • reflektor (LED sistem ga imajo že vgrajenega)
  • ventilator in cevi za prezračevanje

Kompleksna dodatna oprema (našteli bomo le dodatke, katere nismo našteli pri osnovni dodatni opremi):

  • ogleni filter za nevtralizacijo vonjav
  • cooltube – cev za hlajenje luči za gojenje
  • regulator vlažnosti zraka
  • termometer in higrometer (merilec vlage)

Nasvet uredništva:  Če želite kupiti šotor za gojenje ter vso dodatno opremo si oglejte ponudbo za growbox komplet ali grow box set https://grinsot.si/growshop/growbox/growbox-set.html , kateri vsebuje vse kar potrebujete.

Vir – https://bestledgrowlightsinfo.com/what-you-need-to-know-about-a-grow-box-for-weed-and-other-plants/