Kaj je CNC vreteno in kako deluje?

Zdravje

Koristno

Comments are off

August 20, 2021

CNC vretena igrajo ključno vlogo pri obdelavi materialov. Te komponente so bistvene za hiter in učinkovit proces, hkrati pa zagotavljajo, da so izdelani elementi čim bolj natančni. Danes so na trgu na voljo številni proizvajalci vreten, ki so hkrati tudi specializirani za popravila, zamenjave in brušenje vreten ter sestavnih delov. V današnjem prispevku si pogledamo informacije o tem, kaj je CNC vreteno in kako deluje, tako da boste na tekočem z vsem, kar morate o vretenih vedeti.

Kako delujejo CNC vretena?

CNC strojna vretena pogosto poganja elektrika, lahko pa tudi stisnjen zrak. Na voljo so v različnih velikostih, ki ustrezajo različnim potrebam. Vreteno je sestavljeno iz motorja, konusa za držanje orodja in gredi, ki drži skupaj vse ločene komponente. Vretena se vrtijo na osi, ki prejema vnos gibanja preko CNC krmilnika (npr. USB CNC Controller PoKeys).

USB-CNC-Controller-PoKeys

Vrste CNC vreten

Z visokimi hitrostmi

V strojnih delavnicah so pogosta izbira vretena z visokimi hitrostmi, saj te konfiguracije najbolje delujejo pri ravnanju s kovino in drugimi materiali. Obstajata dve glavni vrsti vreten z visokimi hitrostmi, od katerih vsaka ponuja svoj poseben skupek prednosti. Vgrajeno vreteno motorja ima notranji motor z največjim razponom vrtljajev 60.000 vrt / min. Tako visokima največja hitrost je odlična za številne strojne obdelave, lahko pa tudi omeji njeno življenjsko dobo. Poleg tega sta moč in navor omejena zaradi ožje zasnove ohišja motorja.

Z jermenskim pogonom

Vretena z jermenskim pogonom so še ena možnost za doseganje visoke hitrosti. Medtem ko je največja hitrost, ki znaša 15.000 vrt / min, veliko manjša od integriranih motornih vreten, lahko ta zasnova zaradi zunanjega motorja doseže večjo moč in navor. Ta vrsta vretena je tudi cenejša, zaradi česar je idealna možnost za delavnice z omejenim proračunom. Vendar lahko nizka največja hitrost omeji uporabo vretena.

Uporaba vretena

Vretena lahko uporabimo na več načinov v številnih različnih panogah. To vključuje opremo, ki je sestavni del kmetijstva, avtomobilske aplikacije in celo uporabo v vesolju. Kar zadeva postopek obdelave, imajo vretena pomembno vlogo v hitrem proizvodnem prostoru.

Na primer, kovinske stružnice se uporabljajo za rezanje trdih materialov. Skupaj s kovinami lahko ti stroji režejo tudi plastiko in trdne kompozitne materiale. Stružnice lahko uporabite za rezkanje, ki z vrtljivimi rezalniki odrežejo kos, dokler ne dosežejo želene oblike. Stroji, ki vsebujejo vretena, se lahko uporabljajo tudi pri obdelavi lesa, izdelavi električnih komponent in izdelavi delov za računalnike.

cnc-vreteno
Primer prereza vretena (VIR 1)

Popravilo vretena

Sčasoma se bodo vaša vretena zaradi postopne obrabe verjetno pokvarila. Če je tako, je popravilo ali zamenjava vretena ključnega pomena za preprečevanje motenj v delovanju. Obnova CNC vretena vključuje številne elemente, od analize trenutnega stanja kosov do izvedbe preskusa na novo obnovljene komponente. To je tudi zahteven proces, ki ga lahko izvajajo le izkušeni strokovnjaki. Na primer, ponovna montaža novih delov vretena mora potekati v steriliziranem okolju, da preprečite, da bi umazanija in naplavine prišli v stik s komponento. To pospeši razgradnjo in močno skrajša življenjsko dobo vašega vretena.

Razmislite tudi o nadgradnji svoje opreme. Napredek tehnologije v teh dneh hitro narašča, kar pomeni, da tvegate, da boste zaostali za tekmeci, če ne naredite potrebnih sprememb. Nadgradnje lahko povečajo hitrost in natančnost, hkrati pa povečajo toleranco. Nadgradnje lahko tudi omogočijo, da vaše komponente trajajo dlje, kar pomeni, da bodo dolgoročno veliko bolj stroškovno učinkovite.

VIR (1) CNC CookBook