Inteligentni CNC industrijski krmilniki

Zdravje

Koristno

Comments are off

September 9, 2021

 

Malo je danes resnih industrijskih procesov, kjer se ne bi uporabljalo CNC krmiljenih naprav. Kaj sploh pomeni CNC in zakaj so CNC industrijski krmilniki prav zares inteligentni, vam zaupamo v današnjem prispevku.

Kaj so CNC industrijski stroji

CNC (Computer Numerical Control) pomeni računalniško numerično krmiljenje in se nanaša zlasti na računalniško krmiljenje obdelovalnih strojev za večkratno oz. kontinuirano proizvodnjo kompleksnih delov. Mnoge vrste orodij lahko uporabljajo različico CNC – stružnice, rezkalni stroji, vrtalniki, brusilniki itd. V industrijski proizvodnji se lahko vsi ti stroji združijo v eni postaji, da se omogoči neprekinjeno ustvarjanje dela.

Kaj so CNC industrijski krmilniki (CNC Controllers)?

CNC krmilniki so naprave, ki nadzorujejo stroje in procese. Njihove zmogljivosti segajo od preprostih linearnih krmilnih algoritmov od točke do točke do zelo zapletenih algoritmov nelinearnega krmiljenja, ki vključujejo več osi in nelinearna gibanja. CNC krmilniki se lahko uporabljajo za krmiljenje različnih vrst opreme strojnih delavnic, kot so vodoravni mlini, navpični mlini, stružnice, rezkalni stroji, brusilniki, stroji za elektropraznjenje (EDM), varilni stroji in stroji za pregledovanje.

CNC krmilniki uporabljajo različne povezave, npr. USB ali Ethernet. Če se odločite za Pokeys CNC Controller, imate na voljo obe vrsti povezave.

Število osi, ki jih nadzorujejo CNC krmilniki, se lahko giblje od ene do pet, pri čemer so nekateri CNC krmilniki nastavljeni za krmiljenje več kot šestih osi (Pokeys CNC Controller npr. do 8-osni). Nekatere enote imajo vgrajene zaslone, zaslone na dotik in tipkovnice za upravljanje in programiranje.

Pokeys CNC Controller

Prednosti CNC krmiljenih strojev

Prva prednost vseh oblik CNC obdelovalnih strojev je izboljšana avtomatizacija. Posredovanje operaterja, povezano s proizvodnjo obdelovancev, je tako mogoče zmanjšati ali povsem odpraviti. Številni CNC stroji lahko med celotnim obdelovalnim ciklom delujejo brez nadzora in operaterja osvobodijo drugih nalog. Posledica tega je

  • manjša utrujenost upravljavca
  • manj napak, ki jih povzroči človeški faktor ter
  • dosleden in predvidljiv čas obdelave za vsak obdelovanec.

Ker bo stroj deloval pod programskim vodenjem, se raven usposobljenosti, ki jo zahteva upravljavec CNC (v zvezi z osnovno prakso obdelave), zmanjša tudi v primerjavi s strojnikom, ki izdeluje obdelovance s konvencionalnimi obdelovalnimi stroji.

Druga velika prednost CNC tehnologije so dosledni in natančni obdelovanci. Današnji CNC stroji se ponašajo s skoraj neverjetno natančnostjo in ponovljivostjo. To pomeni, da je po preverjanju programa mogoče natančno in dosledno izdelati dva, deset ali tisoč enakih obdelovancev.

Tretja prednost, ki jo ponuja večina oblik CNC obdelovalnih strojev, je prilagodljivost. Ker se ti stroji izvajajo iz programov, je sprememba drugega obdelovanca skoraj tako preprosta kot nalaganje drugega programa. Ko je program preverjen in izveden za en proizvodni zagon, ga je mogoče zlahka priklicati ob naslednjem zagonu obdelovanca.

To vodi v še eno korist; hitra menjava. Te stroje je zelo enostavno nastaviti in zagnati, in ker je programe mogoče enostavno naložiti, omogočajo zelo kratek čas nastavitve. To je nujno pri današnjih zahtevah glede pravočasne proizvodnje.

CNC komponente in arhitektura

Računalniški sistem za numerično krmiljenje (CNC) je sestavljen iz treh osnovnih komponent;

  • CNC programska oprema, ki so sprogramirana navodila,
  • krmilna enota stroja in
  • oprema za obdelavo, ki se imenuje tudi obdelovalni stroj.

Splošno razmerje teh treh komponent je prikazano na spodnji sliki.

CNC industrijski krmilniki
VIR 1

Sklep

CNC industrijski krmilniki so danes ne samo opcija, ampak vedno bolj tudi nuja. Če bo podjetje želelo resno poslovati, kar pomeni pravočasno dostavljati kakovostne izdelke, se CNC vodenim naprav praktično ne bo moglo več izogniti.

VIR (1) Machinery Equipment Online