Božična torta s temno čokolado in mandlji

Zdravje

Koristno

Comments are off

November 26, 2019
božična torta
BOŽIČNA TORTA

Ko pripravljamo božično večerjo za več ljudi, imamo običajno veliko dela s pripravo hrane. K slavnostni večerji spada tudi božična sladica, ki nam lahko vzame precej časa. To lahko rešimo tako, da pripravimo preprosto torto s temno čokolado, čokoladnimi bomboni in z mletimi mandlji. Božična torta s čokolado je sočna in zanimivega okusa in bo lepo zaokrožila božično večerjo.

Božična torta – presenetite goste s čokoladno torto

Čokoladna božična torta bo prav gotovo presenečenje za naše goste, posebej če vsako leto na mizo postavimo orehovo potico ali ingverjeve piškote. Za 16 kosov čokoladne torte potrebujemo naslednje sestavine:

  • 200 gramov temne čokolade
  • 200 gramov zmehčanega masla
  • 250 gramov sladkorja
  • 4 jajca
  • 200 gramov moke
  • 50 gramov mletih mandljev
  • 1 žlička pecilnega praška
  • malo soli
  • 30 gramov nesladkanega kakava
  • 100 ml mleka
  • 6 listov želatine
  • 500 ml stepene sladke smetane
  • 1 zavojček vaniljinega  sladkorja
  • 350 gramov čokoladnih bombonov

Priprava božične torte

Pečico segrejemo na 180 stopinj C, če imamo ventilacijsko pečico pa na 160 stopinj C. Pekač obložimo s papirjem za peko in ga namastimo. Nad vodno kopeljo stopimo 100 gramov čokolade. Nato kremasto vmešamo 200 gramov masla in 200 gramov sladkorja. Postopoma dodajamo jajca in stopljeno čokolado.

Zmešamo 200 gramov moke, 50 gramov mletih mandljev, pecilni prašek, sol in 15 gramov kakava. Dodamo še 100 ml mleka in na hitro zamesimo testo, ga vlijemo v pekač in pečemo največ 45 minut. Ko je biskvit pečen ga ohladimo in prerežemo na pol. Spodnji del biskvita položimo v ustrezen tortni obvod.

Liste želatine 10 minut namakamo v mrzli vodi. 100 gramov smetane zlijemo v kozico, dodamo 100 gramov nalomljene čokolade in 50 gramov sladkorja, ter pri nizki temperaturi stopimo. V toplo čokoladno kremo zamešamo ožeto želatino in med stalnim mešanjem počakamo, da se popolnoma raztopi. (1)

Okrasitev božične torte

Za dokončanje božične torte, nato preostalo sladko smetano stepemo skupaj z vaniljinim sladkorjem in 15 grami kakava. Dodamo čokoladno kremo in premešamo. Približno polovico kreme namažemo na prvo plast biskvita. Pokrijemo ga z drugo plastjo in zaključimo s preostankom kreme, ki je malo prihranimo za robove. Torto za pol ure postavimo v hladilnik, da se krema prične strjevati.

Po pol ure s torte previdno odstranimo obod in jo s preostalo kremo premažemo še po robovih. Torto pustimo na hladnem še dve uri, iz hladilnika jo vzamemo pol ure pred serviranjem. Preden torto postržemo, jo še okrasimo s čokoladnimi kroglicami, ki so lahko čokoladni bomboni.

Poglejte še več receptov za božično torto okrašeno z bomboni: