4-osno CNC rezkanje – zakaj je pomembna četrta os?

Zdravje

Koristno, Novice

Comments are off

March 22, 2022

 

4-osna obdelava je zanimiv in pomemben del sveta CNC rezkanja. Namen tega članka je pomagati začetnikom razumeti, kako in zakaj se 4 osi uporabljajo na CNC rezkalnih strojih. Spoznali bomo namen 4. osi (Poscope 4th axis) in kako deluje. Če ste novi v CNC obdelavi, se vam morda zdi, da se 4. os uporablja na enak način kot se vrtljiva miza uporablja za ročno obdelavo. Čeprav je ta ideja smiselna, je v veliki meri napačna.

Poscope 4th axis
Shema prikazuje primer komponente ožičenja, dodane v omarico CNC krmilnika za povezovo koračnega motorja z vrtljivo osjo. Dodan je gonilnik koračnega motorja PoStep60-256, ki se povezuje s ploščatim kablom z obstoječimi CNC krmilniki PoKeys57CNC in s koračnim motorjem.

Večina dela četrte osi ročne obdelave se nanaša na rezanje elementov vzdolž loka, kar je na ročnih strojih težko izvesti. S CNC je rezanje po krožnem loku enostavno. V nekaterih primerih uporabljamo 4. os za neprekinjeno obdelavo – z drugimi besedami, želimo, da orodje obdeluje, medtem ko se 4. os vrti. Vendar pa obstaja veliko drugih aplikacij.

Oglejmo si glavne kategorije.

4-osni obdelovalni indeksni dostop

Prva stvar, o kateri je treba razpravljati, je izraz “indeksiranje”. Četrta os se običajno uporablja v “indeksnem” načinu ali “kontinuiranem” načinu. Med indeksiranjem se rezanje ne izvaja, dokler se 4. os ne ustavi (in je običajno blokirana s kakšno zavoro). Pravzaprav se nekatere vrste imenujejo “indeksatorji” in jih je mogoče uporabiti samo za indeksiranje v fiksnih stopnjah in jih ni mogoče nenehno vrteti v želeni položaj. Nasprotno pa “neprekinjeno” pomeni obdelavo, medtem ko se del vrti. Ustvari se npr. odmik.

Morda se sprašujete, zakaj si resnično ne želite neprekinjene obdelave, a potrpite – obstaja veliko uporabnih načinov za izkoriščanje indeksov. Poleg tega boste potrebovali naprednejšo programsko opremo CAM za programiranje neprekinjene obdelave. Je zelo zmogljiva, vendar lahko opravi veliko dela (morda celo večino 4. osi) samo z indeksom.

Obdelava 4-osnega zobnika

Četrta os indeksira vsak zob v pravilen položaj, se ustavi, nato pa se rezalnik premika naprej in nazaj, dokler zobnik ni dokončan. Indeksiran je bil naslednji zob.

Zobniki so skrajni primer, ker če ne znamo indeksirati zob, si težko predstavljamo, kako jih narediti. Vendar pa so indeksi uporabni tudi v veliko preprostejših primerih. Recimo, da imate del, kot je ohišje dušilne lopute, ki ima luknje na vseh straneh. Lahko zgradite napeljave in naredite kup nastavitev, po eno na vsaki strani. Alternativno lahko uporabite 4. os za indeksiranje stranic, tako da je mogoče v eni namestitvi obdelati več osi.

4-osno indeksiranje za več delov

Pravijo, da so horizontalni obdelovalni centri veliko bolj produktivni kot vertikalni obdelovalni centri. Eden od razlogov je, da je čipe lažje držati na ravni površini, ker pomaga gravitacija, namesto da bi jih potiskala dlje v težje luknje.

4-osni obdelovalni indeks

4 osi se običajno uporabljajo za indeksiranje ali neprekinjeno obdelavo. Ko se uporablja za indeksiranje, ne režite, dokler se 4. ne ustavi na drugi osi in zaskoči z neko zavoro. Nekatere 4. osi se imenujejo indekserji in se uporabljajo za indeksiranje v fiksnih stopnjah. Če pa se 4 osi uporabljajo zaporedoma, bodo te 4 osi kot pojav uporabile rotacijsko rezanje.

VIR (1) Youtube