3-, 4- ali 5-osna obdelava za CNC rezkanje – kakšna je razlika?

Zdravje

Koristno, Novice

Comments are off

February 8, 2022

 

Rezkanje je pomembna tehnika, ki se uporablja pri CNC natančni obdelavi, običajno za medicinske, vesoljske, optične in mehanske dele. Rezkanje uporablja rotacijske rezalnike za odstranjevanje materiala iz obdelovanca s podajanjem obdelovanca pod kotom na os orodja. Osi, ki jih ima rezkalni stroj, določajo vrsto dela in lokacije, na katerih se lahko opravi na obdelovancu. V prispevku si ogledamo osnovno 3-osno obdelavo, nadgradnjo s 4. osjo (4th axis), in zadnje čase vse bolj priljubljeno 5-osno obdelavo, njihove razlike in kaj izbrati.

4th axis

Kaj je 3-osna obdelava?

3-osno rezkanje se je razvilo iz prakse rotacijskega piljenja in je postopek rezkanja, ki deluje na dveh oseh, osi X in Y. Pri triosni obdelavi ostane obdelovanec statičen, medtem ko se rezalno orodje premika vzdolž 3. osi, da rezka del. 3-osna obdelava je še vedno ena izmed najbolj razširjenih tehnik za ustvarjanje mehanskih delov in se lahko uporablja za samodejno/interaktivno delovanje, rezkanje rež, vrtanje lukenj in rezanje ostrih robov. Ker 3-osna obdelava deluje samo na 3 oseh, je razmeroma enostavna. Hkrati omogoča odstranjevanje materiala v teh 3 oseh, ki jih predstavljajo hrbet naprej, stran na stran ter gor in dol.

Čeprav gre za bolj osnovni proces obdelave, je 3-osna obdelava morda idealna za vaš obdelovalni projekt, odvisno od velikosti vaše proizvodnje, zahtev obdelovanca, natančnosti in končnih omejitev, uporabljenih materialov in vaših zmogljivosti držanja.

Kaj je 4-osna obdelava?

4-osno rezkanje vključuje enake postopke, ki so vključeni v 3-osno obdelavo, kjer se uporablja rezalno orodje za odstranjevanje materiala iz kosa, da se ustvari želena oblika in profil. Pri 4-osni obdelavi pa se rezkanje izvaja na dodatni osi. 4-osni CNC stroj deluje na osi X, Y in Z kot 3-osni stroj, vendar vključuje tudi vrtenje okoli osi X, ki se imenuje A-os. To je 4. os, ki je dodana našemu obdelovalnemu procesu.

V večini primerov se obdelovanec vrti, da se omogoči rezanje okoli B-osi.

4-osno rezkanje je uporabno, ko je treba narediti luknje in izreze na strani kosa ali okoli valja. Zagotavljajo lahko hitro in učinkovito delo na podlagi računalniških numeričnih vnosov za natančne rezultate.

cnc rezkanje
Shema razlik med različnim številom osi (VIR 1)

Kaj je 5-osna obdelava?

5-osna obdelava vključuje vse osi 4-osne obdelave, z dodatno rotacijsko osjo. 5-osni rezkalni stroji so najboljši CNC rezkalni stroji, ki so na voljo danes, ki lahko ustvarijo natančne in zapletene dele za številne predmete. Umetne kosti, vesoljske izdelke, kose titana, dele strojev za nafto in plin, avtomobilske kalupe, medicinske, arhitekturne in vojaške izdelke. 5. os v 5-osnem rezkalnem stroju je okoli B-osi, ki se vrti okoli Y-osi v ravnini X-Y-Z. To večdimenzionalno vrtenje in premikanje orodja omogočata B-osi neprimerljivo natančnost, končno obdelavo in hitrost pri izdelavi kosa. 5-osna obdelava lahko ustvari zelo zapletene dele, zato je tako pomembna za uporabo na visoki ravni, kot so letalske aplikacije.

Vendar pa 5-osna obdelava postaja vse bolj priljubljena, saj ponuja možnost enostopenjske obdelave (zmanjšanje časa izvedbe), omogoča boljši dostop do geometrije dela in izboljša življenjsko dobo orodja in učinkovitost postopka z nagibanjem mize za idealen položaj rezanja.

Sklep

Katero vrsto obdelave bi morali izbrati za vaš projekt CNC je odvisno od vaših edinstvenih zahtev, proračuna in časovnega načrta. Za strokovne nasvete se pogovorite z enim od profesionalnih inženirjev. Z njim natančno preučite projekt in poiščite pravo ujemanje za vaše potrebe.

VIR (1) Geeky Views